Міжнародна організація «Репортери без кордонів» закликала відновити розслідування обставин загибелі українського оператора Тараса Процюка та  іспанського тележурналіста  Хосе Коусо. - 2004-01-15

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» закликала відновити розслідування обставин загибелі українського оператора Тараса Процюка та іспанського тележурналіста Хосе Коусо. Обидва журналісти загинули у квітні минулого року під час обстрілу готелю «Палестина».

У своєму зверненні «Репортери без кордонів» повідомляють, що провели власне розслідування. Під час якого вони зібрали свідчення журналістів, що були в той день у готелі а також тих, що супроводжували американських військових. Підбиваючи підсумки, репортери заявили, що американська сторона говорила неправду, розповідаючи про події, які відбулись 8 квітня 2003-го року. На думку міжнародної журналістської організації, у своєму звіті оприлюдненому через 4 місяці після трагедії, американці повідомили лише окремі дані. В організації не визнають тверджень прес-секретаря Пентагону про те, що екіпаж танку, який зробив фатальний постріл, діяв у межах законної безпеки, оскільки солдати відповіли на «ворожі постріли, які виходили з готелю «Палестина», чи звідкись поруч». Американці, кажуть «Репортери без кордонів», були не в курсі, що в готелі перебували іноземні журналісти і цей інцидент говорить про «злочинну недбалість» військових. Серед винних у загибелі двох журналістів «Репортери» називають людей кількох рівнів.

На найнижчому з них ті, хто стріляв: капітан Філіп Уолфорд і сержант Шон Гібсон. Винні другого рівня: штаб-квартира генерала Бафорда Бланта, командуючого 3-ю піхотною дивізією, оскільки неможливо уявити, що військові на місці не володіли інформацією про те, що в готелі у центрі Багдада проживає основна частина журналістів. Про це знали і прості телеглядачі й у міністерстві оборони США.

І винні вищого ешелону: американські урядовці, які несуть відповідальність за те, що неодноразово давали свідомо помилкові відомості про розстріл готелю «Палестина».

В Американському посольстві в Україні поки що відмовляються давати будь які коментарі з приводу додаткового розслідування факту загибелі українського журналіста Тараса Процюка, мотивуючи це тим, що жодної інформації з цього приводу з Вашингтона досі не надходило. В той же час у посольстві припускають, що відповідь Сполучених Штатів буде, такою, як і попереднього разу - сталась трагічна помилка і американці дуже шкодують з цього приводу.