Харків стане першим містом в Україні де випікатимуть вітамінний хліб.  Технологію та кошти надало своєму побратиму американське місто Цинцинаті. - 2004-02-10

Нестача вітамінів в організмі людини призводить не тільки до швидкого втомлення але і до погіршення пам’яті у дорослого населення. Ця проблема набуває національного масштабу. Все більше і більше дітей народжуються з ознаками розумової відсталості. Вперше в Україні за підтримки Комітету Побратимства "Цинцинаті - Харків" у Харкові вирішили випікати вітамінний хліб. Технологію та кошти надало своєму побратиму американське місто Цинцинаті.

Руденко Андрій Іванович, Голова правління ЗАТ «Хлібзавод Салтівський» говорить, що в місті-побратимі Харкова – Цинцинаті вчені розробили програму, за якою хліб буде збагачуватись йодом і залізом.

Керівництво заводу обіцяє, що ціна на хліб не зміниться. Різницю будуть компенсувати іноземні благодійні фонди. Однак харківські вчені незадоволенні технологією виробництва. Вони вже давно займаються проблемою вітамінізації хліба і переконані – саме залізо туди домішувати не треба. Український хліб вже достатньо збагачений цим елементом. Зерно перемелюють разом з оболонкою і всі корисні речовини зберігаються. Більше того, багато українців полюбляють хліб грубого помолу і житній хліб. Він менш калорійний, смачний і зберігає майже всі вітаміни та мінерали. У Сполучених Штатах технологія випічки інша - в борошні типово не залишають практично ніяких корисних елементів, і ця проблема таки існує. В Україні ж збагачення залізом може спричинити його надлишок у хлібі. Тому до цього питання слід підходити обережно, щоб бажання отримати грант не стало важливішим за здоровий глузд.

Завідуюча кафедрою технології хліба Харківської державної академії харчування Галина Лесюк стверджує, що надлишки заліза відкладаються в організмі, а вивести його звідти важко.

Натомість з йодом в Харкові ситуація інша. Харків'яни за дослідженнями міської санепідемстанції страждають від сильного йододефіциту. Йод містять далеко не всі морепродукти, як про те часто думають наші співгромадяни. Наприклад, у рибі пеленгас, яку так полюбляють харківяни, йоду немає зовсім. Профілактика йодоголодування за допомоги партнерських організацій Цинциннаті, яка активно проводиться останні 2 роки, вплинула на ситуацію. Пересічні громадяни вже усвідомили, що сіль, приміром, краще купувати йодовану. А от щодо хліба, який вже є у продажу, його смак залишає бажати кращого, вважають споживачі.

Пані Лесюк з державної академії харчування говорить, що безперечно, йод корисний для здоров’я. Але він має специфічний смак, а ми любимо хліб зі смаком хліба.