У Дніпропетровську обговорили концепцію сталого розвитку України - 2004-03-02

Днiпропетровськ - У черговому засіданні дніпропетровського журналістського клубу відбулася зустріч з керівником Дніпропетровського центру чистих виробництв професором Вільямом Задорським. Йшлося про концепцію сталого розвитку України.

У засіданні Дніпропетровського журналістського клубу професор Хіміко-технологічної академії керівник Дніпропетровського Центру чистих виробництв Вільям Задорський повідомив, що попри підписання Україною у 1992-му році на Коференції ООН у Ріо де Жанейро Декларації про сталий розвиток, у якій сформульовані засадничі принципи розвитку економіки у балансі з довкіллям і соціальними аспектами, Україна досі такої концепції не має. Згідно з Декларацією, сталий розвиток - це процес гармонізації продуктивних сил, спрямований на задовільнення потреб суспільства. Декларація ООН про сталий розвиток визначає три аспекти сталого розвитку – екологічний, економічний і соціальний, які мають вирішуватися спільно і гармонізовано, збалансовано і одночасно. Україна є однією з небагатьох країн, які не виконали зобов’язань, які накладає підписання Декларації про сталий розвиток. На нещодавньому європейському саміті президент України Леонід Кучма на запитання про українську концепцію сталого розвитку відповів, що для України сьогодні на першому місці з трьох вищезгаданих факторів є розвиток економіки. Професор Задорський зауважив, що однобічність розвитку на користь одного з трьох основних факторів сталого розвитку недопустима і призводить до занепаду двох інших факторів, в даному разі – екології і вирішення соціальних проблем, що ми сьогодні і спостерігаємо в Україні.

З 1992-го року до Верховної Ради та Кабінету Міністрів подавалися вісім варіантів проекту концепції сталого розвитку для України. Але жоден з них не був належно розглянутий. Натомість Національною радою безпеки та оборони було запропоновано розпочати підготовку до розроблення так званої концепції випереджувального розвитку, де до усталених у світі параметрів сталого розвитку мають бути додані ще інформатика та системний підхід. Вільям Задорський зазначив: “Концепції сталого розвитку в нашій країні досі немає, що підтверджує документ, який має назву “Пропозиції до плану реалізації рішень п’ятої всеєвропейської конференції міністрів навколишнього природного середовища “Довкілля для Європи”. Документ містить велику таблицю з близько сотні пунктів. Перший пункт має назву “Підготувати проект стратегії сталого розвитку для України”, тобто, ми тільки готуватимемо проект. Другий пункт – “Розробити проект комплексного плану наукових досліджень щодо проблем сталого розвитку”. Відтак Україна через 12 років після того, як усі країни це зробили, тільки починає розробляти проект комплексної програми наукових досліджень. Ми безнадійно відстали від усіх країн світу в царині сталого розвитку”.

Професор Задорський сказав також, що в Україні на відміну від Росії, де у Московському хіміко-технологічному інституті відкритий факультет сталого розвитку, відповідних фахівців не готують і додав, що концепція сталого розвитку сьогодні стала серйозним каменем спотикання у входженні України у європейську спільноту.

Сьогодні у регіонах України на відміну від центральних владних структур вже розуміють необхідність розроблення програм сталого розвитку. Так, у Донецьку розроблена програма “Місто, в якому ми живемо”, у якій визначені індикатори стійкого розвитку для міста, завдяки чому виділені першочергові проблеми, які треба вирішувати і способи гармонізації економічного, екологічного і соціального розвитку. Натомiсть у Дніпропетровську програма розвитку міста розроблена за старими критеріями планування. Неохідно припинити вигадувати свої концепції випереджувального розвитку, робити те, що роблять інші країни світу і робити це якомога швидше - зазначив керівник Дніпропетровського центру чистих технологій професор Вільям Задорський.