Звернення президента Кучми до парламенту - знову письмове - 2004-03-18

Київ – 17 березня. Цього року українські депутати знову не матимуть можливості побачити Президента у стінах Верховної Ради. Вже втретє Леонід Кучма направляє депутатам своє традиційне звернення до парламенту у письмовому вигляді. Про те, що Президент сьогодні направив до Верховної Ради своє традиційне послання, журналістам повідомив його радник Анатолій Гальчинський. Він додав, що Президент категорично відмовився виступати перед депутатами. Радник Президента каже, що такі дії Кучми відповідають нормам Конституції. Це його право вирішувати, в якому вигляді депутати ознайомляться із посланням. Між тим питання про присутність президента у парламенті періодично все ж піднімається. Депутати вважають, що Кучма не хоче виступати у стінах Верховної Ради, оскільки уже не одна з його появ у парламенті супроводжувалася провокацiями.

Що стосується самого звернення, то, за словами Анатолія Гальчинського, воно складається з двох розділів: «Суспільно-політичний розвиток, формування основних принципів громадянського суспільства» а також «Про підсумки соціально-економічного розвитку України у 2000-2003-роках та завдання на 2004 рік». Крім того до тексту послання включені сiм тематичних доповідей. Нагадаємо, що це вже дев`яте послання Леоніда Кучми, починаючи від 1994 року.

У президентському зверненні не йдеться про конкретні дати вступу України до Європейського Союзу. За словами Гальчинського, у посланні увага акцентується на тому, що євроінтеграційний курс України є «внутрішнім питанням». Ця проблема стосується, у першу чергу, наближення країни до європейських стандартів, а також вироблення відповідної моделі трансформаційних процесів, сказав він, відзначивши, що разом з тим Україна повинна враховувати досвід країн Центральної Європи. Як сказав радник Президента, у посланні також відзначається, що Україна зацікавлена в розширенні Євросоюзу. Україна виграє в стратегічному і геополітичному плані, відзначив він. Складності, що можуть виникнути при розширенні ЄС, на сьогоднішній день є предметом переговорів на двосторонніх рівнях і на рівні Україна-ЄС.

Анатолій Гальчинський наголосив, що над цьогорічним посланням працювали 108 незалежних експертів.

Це уже втретє, що президент Кучма не виступає з посланням у Верховнiй Радi. Так уже сталося у 2000 i 2001 роках. У 2002 роцi соцiалiст Юрiй Луценко створив скандал, вручивши Президентовi личаки. Минулий рiк виявився для президента Кучми не кращим. Тодi деякi депутати-опозицiонери почали повертати йому свої книги з текстом послання.