Про що говорили Кучма i Путiн у Москвi? - 2004-03-18

Київ - 18 березня. Леонiд Кучма завершив дводенний візит у російську столицю. Провівши зустрічі з президентом Путiним, він повернувся до Києва. Оглядачі звертають увагу на терміновість організації візиту та відсутність інформації про нього в українській пресі. Візит президента Кучми до Москви був досить несподіваним. Прес-служба глави держави, яка зазвичай широко і заздалегідь інформує про такі події журналістів, цього разу до останнього моменту не повідомляла про запланований візит. А тому він залишився практично поза увагою українських мас-медіа. Як і питання, які обговорювали президенти.

Леонід Кучма став першим главою держави, який відвідав свого російського колегу після його переобрання. Кучма і Путін зустрілися у підмосковній резиденції російського президента – Новоогарьово. Офіційної інформації про що вони говорили і чи підписали якісь документи дуже мало. Сайт президента України повідомляє, що Путін і Кучма обговорювали проблеми використання Азовського моря і Керченської протоки а також питання повернення в Україну культурних цінностей – фресок Михайлівського золотоверхого собору. Прес-секретар Леоніда Кучми Олена Громницька лаконічно повідомила, що «сторони знайшли порозуміння у вирішенні спільних проблем».

Втім терміновість, з якою був організований візит Леоніда Кучми в Росію, дає оглядачам привід припускати, що сторони обговорювали і внутрішньополітичну ситуацію в Україні. Експерти зазначають, що російська влада після успішних для себе виборів, надаватиме більшої уваги українським подіям. Зокрема майбутнім президентським виборам. Російський бізнес за часів президентства Леоніда Кучми став почувати себе в Україні значно впевненіше. Він фактично контролює ринок нафтопродуктів та має великі плани на енергетичні компанії. Російські підприємці хочуть і надалі посилювати свої позиції на українськму ринку. І тому зацікавлені, щоб наступним президентом став політик, який сприятиме цьому.

Не виключено, що сторони говорили також про використання нафтопроводу Одеса-Броди. Кремль активно підтримує реверсний варіант перекачки сировини, бо в цьому зацікавлена російсько-британська нафтова компанія ТНК-ВР. Після звільнення з посади міністра палива Сергія Єрмілова в Україні все частіше говорять про можливість відмови від вже прийнятого варіанту, який лобіюють Сполучені Штати та Євросоюз.