За подiї в Мукачевому опозицiя вимагає вiдставки Медвечука - 2004-04-23

Київ - 22 квітня. Вибори в Мукачевому вже третій день - центральна тема в українському парламенті. Депутати з опозиції домоглися проголосування постанови, де є рeкомендація Президенту звільнити голову його адміністрації Віктора Медведчука. Саме його опозиція вважає головним режисером мукачівських подій.

Весь цей тиждень у парламенті жорстке протистояння і багато політичних заяв. Стимулюють таку поведінку опозиція й інформація, яка щодня надходить із Закарпатського райцентру, де досі не можуть влягтися пристрасті. Вчора нашоукраїнці організовували мітинг на користь свого кандидата Балоги. Однак, місцева влада його проведення заборонила. Людям наказали розійтися. Розповідає Юрій Оробець, який вранці повернувся із Мукачевого:

«Вчора відбувся колосальний, грандіозний мітинг, найбільший мітинг. Десять тисяч чоловік зібралося туди і бандити привезли туди цілий самосвал дров, щоб підпалити. Шановна громадо, якщо бути чесними має бути один висновок. Наші війська треба вивести з Іраку і увести в Мукачеве».

Після того, депутати прийшли до міської ратуші, де були зачинені і просиділи кілька годин. На вулиці були ті ж бритоголові хлопці, які скандували «Депутат геть додому» та обкидали народних обранців яйцями. За словами членів парламентської комісії, міліція при цьому не втручалася. Відтак вони переконані, що у цій справі необхідне політичне рішення щодо головного режисера цих подій, яким вони вважають Віктора Медведчука. Говорить Юрій Костенко:

«Народний депутат Стретович, голова комітету з питань проблем з корупцією, телефонує і просить, щоб ми в Києві звернулися до голови Служби Безпеки і забезпечили його охорону тому, що бандити оточили кабінет і погрожують його життю. То хіба те доручення, яке проголосували, знімяє цю проблему? Та і так уже є доручення президента й Генеральна прокуратура працює. Тому потрібні політичні рішення Верховної Ради, які б зняли саму проблему. Однак вона не знiметься до тих пір, поки кризовий менеджер буде управляти тим процесом у Мукачевому».

Однак для схвалення постанови, в якій була рекоменадція звільнити голову президенстької адміністрації, не вистачило двох голосів, не дивлячись на те, що голосування відбувалося у закритому режимі. Зрештою, схвалили постанову керманича більшості Гавриша. Цей документ доручає міліції та іншим силовим органам особливо ретельно розслідувати цю справу. За словами есдека Леоніда Кравчука, лише такі формулювання прийнятні у випадку з Мукачевим:

«Розслідувати, зробити висновок і поінформувати Верховну Раду. Це останнє, це політизація. Зняти того, призначити того. Та ж не можна голосувати за те, у чому Верховна Рада не має компетенції».

Опозиція, у свою чергу, твердить – так має діяти міліція і без депутатської постанови. Відтак, дві фракції – Наша Україна та БЮТ вимагають схвалення політичних рішень, а до того, обіцяють блокувати роботу парламенту.

Фото - Iгоря Столярова