Стан свободи слова в Мелiтополi, Одесi - 2004-05-05

Одеса – 4 травня. На думку запорізької регіональної незалежної спілки журналістів, у Мелітополі найближчим часом може виникнути соціальний конфлікт, який може призвести до неконтрольованих наслідків. «Смерть, насильство і політична ангажованість - саме в таких умовах вільні журналісти працюють вже понад десять років після проголошення незалежності України.» Про це заявили редактори кількох видань міста Мелітополя, Запорізької області.

Лідер громадсько-політичного руху і головний редактор газети „Форум” Олександр Боровой, засновник регіональної спілки журналістів і головний редактор газети „Кур’єр” Ігор Єнін, редактор інтернет-видання „Vlasti.net” Геннадій Ємельянов, директор радіо „Південний простір” Олександр Григорович, голова профспілки автоперевезників Валерій Воронін виступили зі спільною заявою щодо ситуації зі свободою слова в Запорізькій області. Редактор мелітопольської газети „Кур’єр” та шеф редактор інтернет – видання „Vlasti.net” Ігор Єнін в інтерв`ю Голосу Америки назвав ситуацію зі свободою слова у Запорізькій області та місті Мелітополі „частковою”.

„Наше щотижневе видання „Кур’єр” відчуває постійний тиск з боку влади. Нас грабували, забороняли до поширення. 15 грудня 2003 року, за нез’ясованих обставин, помер заступник головного редактора газети Володимир Караченцев. Це питання є під контролем Інституту масової інформації, який наполягає на порушенні кримінальної справи. Правоохоронні органи на ці вимоги не звертають уваги... Незважаючи на протистояння, я і далі переконаний, що журналіст повинен мати право на вільне слово і ознайомлення громадян України з різними думками на події в країні”.

Як наголошено у поширеному спільному зверненні працівників Засобів масової інформації:

„Ми звертаємо увагу громадськості на загострення ситуації у Мелітополі. Цією заявою ми прагнемо не допустити загострення в регіоні. На наш погляд, дії міської влади можуть призвести до акцій громадянської непокори”.

Голова незалежної профспілки журналістів в Одесі Леонід Заславський так само висловив занепокоєння з приводу можливого посилення тиску на працівників мас-медія чим ближче вибори президента України і довибори до парламенту в 136 виборчому окрузі Одеси.

„Ми побачимо, який доступ матимуть журналісти на дільниці, до територіяльної комісії і таке інше. Я гадаю, що можливо запобігти утискам із боку влади, якщо ми будемо триматися разом...”

І в Одесі чимало злочинів, скоєних проти журналістів залишаються нерозкритими. Зокрема, нерозкритими залишаються вбивства головного редактора газети „Вечірня Одеса” Бориса Дерев’янка, ведучого Одеського обласного державного радіо Володимира Бехтера, головного редактора телекомпанії „Нова Одеса” Ігоря Бондаря, побиття журналістів – Ігоря Гринштейна, Ігоря Розова. Нез’ясовані також обставини несподіваної смерті редактора газети „Юг” Юлія Мазура. Досі не закрита карна справа, порушена проти одеського кореспондента газети „Український Південь”, правозахисника Олександра Орлова.