Український контингент в Iраку закликає мiсцеве населення до спiвпрацi - 2004-05-05

Київ – 5 травня. Міністерство оборони України повідомляє про низку заходів для підвищення безпеки українських військових в Іраку. Керівництво контингенту закликало місцеве населення до співпраці та не піддаватися на заклики екстремістів.

Ситуація в зоні відповідальності українських миротворців в Іраку залишається стабільною. Як повідомляє прес-служба Міністерства оборони України, у вівторок зранку охоронці затримали двох невідомих, які на човні намагалися проникнути до базового табору українських миротворців неподалік Аль-Куту. Затриманих іракців передали місцевій поліції.

Того ж дня український патруль на ділянці ірано-іракського кордону виявив схованку із зброєю та боєприпасами. Арсенал знайшли у кар’єрі в зоні відповідальності українських миротворців. У схованці знаходилося більше тисячі набоїв різного калібру, 10 автоматів Калашникова та інша стрілецька зброя.

Тим часом українські військові повідомляють про низку заходів для завоювання симпатій місцевого населення. У вівторок командир механізованої бригади, яка виконує завдання в іракській провінції Васіт, Сергій Островський виступив із телевізійним зверненням до місцевого населення. Він пояснив, що місія українського контингенту – надати допомогу з підтримання миру та безпеки в регіоні. Островський закликав не припустити захоплення влади екстремістами та злочинними угрупованнями. Керівник контингенту закликав жителів провінції Васіт до плідної співпраці з українцями. В цей же день, як повідомляє прес-служба Міноборони, українські миротворці подарували школі міста Аль-Кут комп'ютерну техніку.

Наприкінці минулого тижня Рада національної безпеки і оборони України підтвердила незмінність позиції щодо участі у Стабілізаційних силах в Іраку згідно взятих зобов’язань. Рішенням РНБО передбачено низку заходів, спрямованих на посилення безпеки особового складу українського миротворчого контингенту. Зокрема, заплановано оснащити військових більш ефективними засобами озброєння і військової техніки. Миротворці отримають сучасніші засоби зв’язку, радіоелектронної розвідки та навігаційне обладнання. Рада вирішила, що український контингент і надалі виконуватиме миротворчі функції і не братиме участі в бойових діях. Таке рішення прийнято, не зважаючи на численні заклики вивести військових із зони конфлікту. Вимоги відкликати український контингент продовжують лунати все частіше після загибелі минулого місяця у сутичках із повстанцями двох українських миротворців.

На фото: Командир 6-ої омбр генерал-майор Сергій Островський спілкується з місцевим духовним лідером