Українцiв серед викрадених в Iраку працiвникiв росiйської компанiї немає - 2004-05-12

Київ – 11 травня. Українських громадян немає серед трьох захоплених у Багдаді в заручники працівників російської компанії “Інтеренергосервіс”. Про це у вівторок на брифінгу заявив речник Міністерства закордонних справ України Маркіян Лубківський. За його словами, МЗС перебуває в постiйному контактi з українським посольством у Багдадi. I за iнформацiєю, яка надiйшла з посольства, всі постраждалі були громадянами Росiйської Федерацiї.

Ці дані підтвердили також представники “Інтеренергосервіса”. У квітні іракські бойовики викрали 8 співробітників цієї компанії, яка відновлює електростанцію неподалік Багдада. П’ятеро з них виявилися громадянами України. Тоді нападники відпустили всіх заручників.

Речник МЗС також повідомив, що Сполучені Штати досі не надали відповідi на прохання української сторони передати засуджених в Іраку українцiв-членiв екiпажу судна "Навстар-1" для вiдбуття покарання на батькiвщинi. Відповідну ноту мiнiстр закордонних справ України Костянтин Грищенко передав послу США Джону Гербсту ще 7 травня. Українська сторона просить Сполучені Штати сприяти в питаннi повернення капiтана i старшого помiчника судна з огляду на неприйнятнi умови перебування українських громадян, вiдсутнiсть необхiдного медичного обслуговування i напружену ситуацiю навколо місця їхнього утримання. Лубківський заявив, що МЗС не влаштовує зволiкання з розв'язанням питання про долю українських громадян.

Тим часом у вівторок уповноважений з прав людини Верховної Ради Нiна Карпачова закликала парламент ухвалити рiшення про виведення українських військ з Iраку. Заяву омбудсмена поширила її прес-служба. Мотивуючи своє прохання до депутатiв, Карпачова зазначила, що "на фонi людських втрат, якi несе Україна, особливо принизливим виглядає ігнорування будь-яких iнтересів України в Iраку, зокрема по захисту прав i свобод українських громадян". Як приклад омбудсмен наводить відмову у компенсацiї сiм'ї убитого американськими військовими в Багдаді українського журналiста Тараса Процюка.

Карпачова також звертає увагу, на загрозу життю двох українських морякiв із судна "Навстар-1 ", які утримуються у в'язницi Абу-Грейб, де катували заарештованих iракцiв. За словами омбудсмена, її спроби добитися звiльнення морякiв "не знайшли позитивного вiдгуку з американської сторони".