Financial Times про продаж Криворiжсталi - 2004-06-17

Скандал довкола приватизації українського металургійного гіганта «Криворіжсталь» не залишився поза увагою світових ділових кіл. Про це свідчить присвячена цій гучній справі стаття, поміщена 16 червня у впливовій британській газеті «Файненшал Таймс».

Україна зробила велику помилку, продавши за 800 мільйонів доларів контрольний пакет акцій найбільшого металургійного комбінату в державі вітчизняному консорціуму, співголовою якого є зять українського президента Віктор Пінчук, зазначає газета. І нагадує, що закордонні інвестори пропонували суму майже вдвічі більшу - півтора мільярди доларів. На думку «Файненшал Таймс», Київ має переглянути це незрозуміле, за означенням газети, рішення, яке ризикує завдати збитків економічному розвитку країни та її становищу у міжнародному діловому світі.

Газета називає означену угоду нечесною, зважаючи на кілька причин. Серед них - досить пізнє повідомлення про тендер на приватизацію «Криворіжсталі» та умову, згідно з якою, інвестори повинні були працювати з виробництвом коксу в Україні впродовж певного часу. Саме тому два з найбільших світових виробників сталі - британська ЛНМ та американська ЮС Стіл, які разом запропонували півтора мільярда доларів за комбінат - опинилися «поза бортом».

Звичайно, Віктор Пінчук і Ренат Ахметов, які стоять на чолі українського консорціуму, що виграв тендер, мають досвід у побудові значних промислових імперій, пише газета. Але Україна втрачає золоту можливість залучити закордонних інвесторів, які мають успішний досвід роботи у країнах колишнього комуністичного блоку по відновленню металургійних заводів, що знаходяться в стані занепаду. Газета піддає сумніву, що консорціум буде в змозі запропонувати «Криворіжсталі» такі ж фінансове забезпечення і ноу-хау, як це могли б зробити ЛНМ та ЮС Стіл. Крім того, робочі місця п’ятдесяти шістьох тисяч працівників майже напевно будуть менш стабільними - прогнозує британський часопис.

Україна, як і Росія, розвинула економіку, якою керують олігархи, а закордонні інвестори грають при цьому дуже другорядні ролі, зазначає газета. Але обидві держави потребують залучення іноземного капіталу для того, щоб створити стабільні сучасні економіки з найрізноманітнішою власністю.

Тому Україна має не втратити шанс і, стримавши темні хвилі олігархічного бізнесу, залучити в свою економіку дві добре визнані й шановані мультинаціональні компанії, підсумовує «Файненшал таймс».