Віктор Янукович відвідав Одесу - 2004-06-30

Тридцятого червня прем’єр-міністр України Віктор Янукович з одноденним робочим візитом відвідав Одесу. Він відкрив перше в Україні ізометричне устаткування на Одеському нафтопереробному заводі «Лукойл», взяв участь у роботі Асоціації міст і громад України та провів прес-конференцію.

Візит Януковича до Одеси почався з відвідин нафтопереробного заводу, де він разом з президентом російської нафтової кампанії «Лукойл» Вагідом Алекперовим відкрив ізометричне устаткування, яке дасть змогу піднести якість автомобільного пального в Одесі до європейських стандартів.

Віктор Янукович сказав: «На прикладі Одеського нафтопереробного заводу ми переконалися, що зв’язки між Україною та Росією є стратегічними. Ця стратегія є ґрунтом для розвитку економіки двох країн. Для України цей інвестиційний проект є надзвичайно важливим».

На жаль, жоден з журналістів, акредитованих на висвітлення візиту прем’єр-міністра, так і не зміг поцікавитися думкою останнього щодо долі нафтотерміналу «Південний» і нафтопроводу «Одеса-Броди». Це запитання потрапило до переліку небажаних з ініціативи Ганни Герман, прес-секретаря голови Кабінету Міністрів. Вона виключила будь-яку можливість вільних запитань від працівників ЗМІ на прес-конференції. Всі запитання журналістів були відомі Герман заздалегідь.

В інтерв’ю «Голосу Америки» міністр транспорту України Георгій Кирпа, який був у складі делегації, що відвідала Одесу, дав оцінку стану важливих для України стратегічних об’єктів - нафтопроводу «Одеса-Броди» і нафтотерміналу «Південний»:

«Він сьогодні працює. Щоправда, не на повну потужність. Працює з коліс – залізничним сполученням. Не може далі збільшувати власні можливості у зв’язку з ситуацією на ринку і відсутністю необхідної кількості нафти. Саме в цьому головна проблема. Це є і головним поясненням відсутності роботи у напрямку від Одеси до Бродів».

Влада в Одесі й області самовіддано готувалася до зустрічі Віктора Януковича - радше не як прем’єр-міністра, а як можливого кандидата на пост президента України. Це підтвердив і народний депутат України Василь Калинчук:

«Ви, напевне, знаєте, що група «центристських» партій у парламенті, в тому числі фракція Народної Аграрної Партії України, підтримує єдиного кандидата. І, можливо, цим єдиним кандидатом стане Віктор Янукович. Я повинен сказати, що ми на своїй обласній партійній конференції Народної Аграрної Партії України підтримали його кандидатуру. Остаточне рішення буде на з’їздах. Але сьогодні його кандидатура займає чільне місце в переліку тих політиків, які виборюватимуть найвищу в державі посаду».

За повідомленням прес-служби Одеського обласного штабу блоку «Наша Україна», до всіх шкіл міста надійшли вказівки взяти участь у заздалегідь запланованих зустрічах з Януковичем на вулицях Одеси та висловити йому «щиру підтримку». Напередодні візиту, йдеться у повідомленні, директори шкіл та освітяни разом з працівниками мерії вивчали запитання, які їм було доручено задавати прем’єр-міністрові.

Тридцятого червня, за кілька хвилин до прогулянки прем’єр-міністра центральною вулицею Одеси Дерибасівською, працівники правоохоронних органів застосували силу до представників кількох автопідприємств і мешканців сіл Овідіопольського району Одеської області, які мали намір провести інформаційний пікет. Викручували руки й заступникові головного редактора газети „Правое дело” Ірині Голобородько, яка стояла поруч з пікетниками.

Тим часом в Іллічівську неподалік Одеси Янукович виступив перед учасниками засідання Асоціації міст і громад України. Присутній на засіданні народний депутат України Анатолій Матвієнко нагадав прем’єрові про тиск на представників органів місцевого самоврядування в Україні:

«Прем’єр має підстави відповідати за те, чому триває протистояння у Мукачевому, коли головний організатор цього бандитського дійства Різак має право бути звільненим за його поданням. І ми від нього нічого не чуємо. Чому такі самі події відбуваються сьогодні в Тернополі, Львівській області? Чому взагалі посилюється тиск на місцеве самоврядування? Це ж сигнал до того, що «сидіть тихо, бо і з вами таке буде». Реакції адекватної немає».

Асоціація міст і громад України передала звернення Януковичеві. Прем’єр-міністр у відповідь пообіцяв звернути увагу на проблеми місцевого самоврядування і висловив переконання, що двостороння співпраця між урядом та асоціацією дасть змогу створити спільні програми та реалізувати майбутню адміністративну реформу.

Одеський міський голова Руслан Боделан в інтерв’ю «Голосу Америки» висловив особливе задоволення підсумками візиту прем’єр-міністра: «Сьогодні ми досить серйозно обговорювали проблеми забезпечення Одеси електроенергією, погашення муніципальної позики, цілу низку інших проблем економічного характеру. Я задоволений, що всі ці питання підтримані. Ще слід буде повирішувати їх на різних міністерських рівнях, але я відчуваю постійну підтримку уряду у вирішенні цих проблем. Це головне». Візит Януковича на Одещину завершився відкриттям елітного спортивного клубу в Іллічівську та стислою прес-конференцією.

Ігор Столяров