Мадлен Олбрайт i Рiчард Голбрук про ситуацiю в Українi - 2004-07-22

Вашінгтон – 21 липня. Цього тижня у Вашінгтоні двоє колишніх високопосадовців в адміністрації Білла Клінтона говорили про Україну. Колишній держсекретар США Мадлен Олбрайт торкнулася української тематики під час виступу і підписання своїх мемуарів у міжнародному центрі імені Вудро Вілсона. А колишній посол США при ООН Річард Голбрук зібрав брифiнг за результатами недавньої поїздки до України. Припускають, що в разі перемоги на президентських виборах у США кандидата від демократів Джона Керрі новим державним секретарем, можливо, стане саме Голбрук.

Вісім років протягом президентства Клінтона Мадлен Олбрайт була активним учасником найдраматичніших подій сучасності. Імігрантці з Чехословаччини вдалося досягти найвищої посади в американському уряді, на яку коли-небудь призначали жінку. Тому кожна зустріч з Олбрайт викликає шалений інтерес, а до її слів прислуховуються світові лідери. У центрі імені Вудро Вілсона Олбрайт торкнулася багатьох питань - від палестино-ізраїльського конфлікту до війни в Косово. Щодо України, то колишній держсекретар, а нинi голова Національного демократичного iнституту, висловила занепокоєння політичною ситуацієї в Україні напередодні президентських виборів.

«Я дуже занепокоєна своєрідним перекручуванням демократичних термінів, яке відбувається під час дискусій щодо вільних виборів, які згодом виявляються не вільними. Ми дуже пильно спостерігаємо за ситуацією. Президент Кучма вирішив не балотуватися. Однак він має групу людей навколо себе, дії яких дуже ускладнюють для опозиції повірити, що вибори пройдуть чесно».

Мадлен Олбрайт висловила також занепокоєння зростанням впливу Росії в Україні. За її припущенням, Москва намагається поновити своє панування на території колишнього СРСР.

«Україна, я думаю, в одній з надзвичайно складних ситуацій, коли, хоча ми і повністю і не переконані, однак існує певне відчуття, є спроби росіян інтегрувати Україну з Росією на основі енергетичної політики».

Зміцнення позиції Росії в Україні колишній представник США при ООН Річард Голбрук пояснює політикою чинної адміністрації США на чолі з президентом Бушем. На його думку, Білий Дім у намаганнях підримувати добрі стосунки з Росією заплющив очі на поглинання Москвою України та інших країн-сусідів.

«Я не маю нічого проти поліпшення американських стосунків з Росією. Однак не за рахунок сусідів. Україна має сама визначити свою дальшу долю. На мій власний погляд, Україна повинна дивитися як на Схід, так і на Захід. У майбутньому вона не може залишатися там, де була останні тисячу років. Європа повинна думати про українців як про європейців, а сама Україна має бути частиною Європейського Союзу через зрозумілі економічні та культурні причини. Вона також повинна стати членом НАТО, щоб уже більше ніколи їй не загрожувала Москва».

На думку досвідченого дипломати Голбрука, якщо після президентських виборів нове керівництво України задекларує бажання приєднатися до НАТО, то це може статися за три-п’ять років. Стосовно опозиції Росії до вступу України до північно-атлантичного альянсу, Голбрук порівняв Москву із собакою, яка набагато бiльше гавкає, ніж кусає.