Янукович - кандидат для пiдприємцiв, вважає Олександра Кужель - 2004-09-05

Київ - 3 вересня. Головним здобутком коаліційного уряду Віктора Януковича координатор Комітету громадського контролю Олександра Кужель вважає прийняття закону “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності”. За її словами, це революційний закон в галузі підприємництва, аналогів якому немає на території СНД.

Олександра Кужель каже, що в політиці вона вже 10 років, і співпрацювала з 5-ма урядами, проте трохи полегшити життя підприємцям їй вдалось лише за допомогою нині діючого уряду. “Закон про засади державної регуляторної політики” вона називає революційним. За нього парламент проголосував фактично повним складом. Кужель наголошує, що для неї проблеми підприємців завжди є на першому місці; тому вона готова співпрацювати з тими, хто реально допоможе розвитку українського бізнесу:

«А знаєте чому? Я так втомилась від тих двох урядів, що були, що я нічого не провела для підприємців. І коли прийшов Азаров, він визвав мене і каже: Олександра Володимирівна ми тебе дуже просимо, терміново підготуй всі спрощення процедур для бізнесу. Я не повірила тому, що почула, а він каже: забудь, що я був головним податківцем, роби зараз все для людей, щоб було прозорим. Це було, знаєте, відчуття, що мені, як птаху відкрили вікно, і я могла щось робити».

Олександра Кужель відзначає, що до коаліційного уряду Януковича їй довелось співпрацювати і з урядом Анатолія Кінаха, і з урядом Віктора Ющенка. Не зважаючи на те, що в останньому зібралась фактично команда однодумців, реалізувати свої програми не вдалось через відсутність підтримки з боку парламенту. Янукович, на відміну від Ющенка зміг зберегти більшість і провести необхідні для підприємців закони. Що стосується питання, наскільки ці кроки є популістськими, адже все це відбувається напередодні президентських виборів, Кужель каже, що готова використовувати будь-які вибори, аби досягти поставленої перед собою мети:

«Для мене? От для мене, відверто, я б використовувала завжди і завжди це робила… Всі вибори, і в парламент і президентські, я завжди використовувала, щоб провести найкращі рішення для підприємців. І це нормально. І зараз це ідеологія і Сергія Тігіпка і моя. Вибори – кожна людина поважна. Ми йдемо в команді Януковича. І ми кажемо сьогодні : давайте не “ля-ля”, що ми пообіцяємо і зробимо після 1-го листопада, давайте, те, що сьогодні підприємці вважають необхідним і важливим, давайте це приймати і якщо нам це вдасться, то це є для мене найбільша нагорода за будь-яку роботу».

Олександра Кужель додає, що не зважаючи на те, хто з кандидатів стане наступним президентом, вона й надалі продовжуватиме роботу, допомагаючи новій команді у намаганнях вивести бізнес з тіні. Однодумців їй не бракує, як серед влади, так і серед опозиції . Крім того вона додає, що за останні три роки українська економіка зробила великий крок у напрямку адміністративної, а не ринкової економіки і цю ситуацію необхідно виправляти якомога швидше.