Громадський комiтет нарiкає, що телебачення позбавляє виборцiв вибору - 2004-10-22

Київ – 21 жовтня. За лiченi днi, що залишилися до виборів, українські виборці й надалі позбавлені інформації, необхідної для свідомого вибору. Це стверджує громадський комітет “Рівність можливостей”, що проаналізував інформаційні програми загальнонаціональних та регіональних телеканалів. Думку поділяють і самі споживачі інформації.

Рівність можливостей в українських засобах масової інформації відсутня. Такого висновку дійшов комітет “Рівність можливостей”, провівши передвиборчий моніторинг. Чинний прем’єр домінує порівняно з рештою кандидатів, технічні кандидати використовуються для антиреклами головного від опозиції, телеканали застосовують до глядачів маніпулятивні технології. Говорить голова Комітету “Рівність можливостей Олександр Чекмишев:

«За 10 днів, які залишилися до Першого туру, українські виборці і надалі фактично позбавлені можливості отримати через засоби масової інформації інформацію об’єктивну, необхідну для свідомого вибору».

Проаналізувавши 12 інформаційних програм найбільших загальнонаціональних телеканалів, громадські експерти твердять, що в інформаційній програмі “Вісті” на УТ-1 Віктор Янукович за обсягом прямої мови випередив Віктора Ющенка у 210 разів. На решті каналів те саме – для викладення своїх ідей, програм та поглядів провладний кандидат має хвилини і години, опозиційний – лічені секунди. При цьому коли на екрані з’являється Янукович, лунає закадровий текст у нейтральній чи позитивній тональності; коли показують Ющенка – у виключно негативній.

Новинкою цієї кампанії стало те, що декотрі з так званих технічних кандидатів, які мають нульовий рейтинг, попри скромні задекларовані прибутки, постійно крутять дорогі рекламні ролики, в яких дискредитують головного опозиційного кандидата. Окремі ролики містять елементи провокування конфліктів на національній, мовній та релігійній основі, образи на адресу інших країн.

Для обробки глядачів телебачення щедро застосовує маніпулятивні технології – підміну фактів коментарями та вибіркове оприлюднення результатів соціологічних опитувань.

Аналогічна картина, як твердять громадські спостерігачі, і в регіонах. Голова Асоціації “Спільний простір” Юрій Нестеряк наводить приклади: у Херсонській області з передвиборчих візитів 9-ти кандидатів місцеві канали не показали жодного, окрім візиту прем’єра Януковича. В Донецькій області, коли для появи Януковича на екрані нема інформаційного приводу, то його вигадують:

«Видання “Салон” донецьке 3 серпня акцент, поважне видання 4 серпня подає інформацію про майстра-рукодельницю, якій приснився віщий сон і вона вишила портрет прем’єр-міністра Януковича, причому в сні їй приснилося, що пан Янукович буде президентом, та ще й на два терміни».

Упередженість українських телеканалів помічають не тільки експерти, а й самі глядачі. Я запитала у випадкових перехожих, чи чесно, на їхню думку, телебачення висвітлює виборчу кампанію.

- «Дивлячись який канал. 5-й канал чесно. Інші я не дуже дивлюсь».

- «Провладні канали висвітлюють однобоко, а 5-й канал більш-менш запрошує і тих, і тих. А ті остальні канали не запрошують нікого крім своїх, провладних».

- «Немає рівного доступу до ЗМІ, ангажована подача подій і явний перекіс у бік провладного і технічних кандидатів».

- «У принципі мене влаштовує на сьогоднішній день телебачення. По крайній мірі коли дивишся виступи кандидатів, не тільки двох головних, інколи дуже розбирає сміх. А вони це показують. Ми вже дякуєм»!

Одностайні кияни й стосовно того, що кандидати не мають однакового доступу через телебачення до виборців:

- «Ні, всі не мають. Всі не мали і не мають. Один Янукович мав і має».

- «Та тут навіть рівняти немає що. Звичайно що ні, що Янукович має значно більший доступ. Він використовує адмінресурс і взагалі, це не можна рівняти навіть».

- «Звичайно ні. Має доступ провладний. А Ющенко не має. Ніде його не можна ні почути, ні побачити, перепони йому великі. А народ хоче за нього голосувати, народ хоче за нього голосувати. Але він не має інформації».