Путiн в Українi - 2004-10-28

Київ – 27 жовтня. Цими днями в Україні перебуває Президент Росії Володимир Путін. Офіційнa мета його візиту – участь у святкуванні звільнення України від фашистів. Втім опозиція застерігає Путіна від агітації за владного кандидата Віктора Януковича.

За кілька днів до президентських виборів в Україну прилетів Президент Росії Володимир Путін відразу на дуже тривалий термін – кілька днів. Такий його візит в Україні сприйняли дуже неоднозначно. Оглядачі називають такий візит – важкою артилерією Януковича. Раніше Путін вже запрошував українського прем’єра з Президентом Кучмою на свій недавній день народження, і телеканали показували, як Янукович сидить поруч з популярним серед деяких українських громадян російським лiдером. Про ефективність такої технології можуть засвідчити цифри соцдослідження, які свідчать, що 45 відсотків українців можуть відкорегувати свій намір голосувати за того чи іншого кандидата з огляду на позицію Путіна. То ж Віктор Ющенко написав Путіну листа, в якому заявив про неприпустимість агітації лідера іншої держави за владного кандидата. Побоювання опозиції навіювали і плани трьох загальнонаціональних каналів влаштувати годинний прямий ефір з Путіним. Такого жодного разу не робили навіть для Леоніда Кучми.

Врешті, у вівторок у прайм-тайм Путiн спілкувався з Україно. Він відповів на 33 запитання і лише двічі згадав про Януковича, зокрема про економічні показники його уряду:

«Україна за останні роки, особливо в останній рік, добилася дуже серйозних темпів економічного розвитку. Здається 13 з чимось відсотків. Це не просто високі темпи росту. Уряду Януковича вдалося більше – вони наповнили цей ріст гарною якістю».

Натомість значно більше часу Путін говорив про переваги ЄЕП та необхідність зміцнювати відносини Росії з Україною. Взагалі Путін всіляко намагався здаватися українолюбом. Він каже, що любить бувати в Карпатах, український футбол, хоче мати тут родичів, обіцяє скасувати вже затверджену угоду про в’їзд українців у Росію лише із загранпаспортами. Російський Президент показав, що розуміє українську мову і навіть процитував Кобзаря. А щодо виборів закликав голосувати за того, хто подобається. «Ви повинні голосувати за того кандидата, якому ви симпатизуєте», - сказав вiн.

Після його виступу навіть опозиціонери визнали, що годинний прямий ефір Путіна навряд чи вплине на рейтинг Януковича. А відомий російський політолог Станіслав Бєлковський заявив, що Путін із двох українських кандидатів найімовірніше підтримає того, хто перемагатиме на виборах.