Штаб Ющенка вимагає вiд ЦВК зробити другий тур прозорiшим - 2004-11-12

Київ – 11 листопада. Святкуючи перемогу свого кандидата, штаб Ющенка підбиває правові уроки першого туру президентських виборів. Представники опозиційного кандидата вимагають від Центрвиборчкому вжити низку заходів, щоб зробити прозорішим другий тур. Як кажуть у штабі Ющенка – якщо навіть масштабні фальсифікації в першому турі не дали спотворити результат виборів, то в разі їх уникнення в другому турі Ющенко переможе з великим відривом.

В другому турі не буде “виборців багаторазового використання”, маніпуляцій списками та коригування протоколів у місцевій адміністрації. На це сподівається штаб опозиційного кандидата, що подав до Центрвиборчкому низку вимог, як підвищити рівень довіри до результатів другого туру. Серед тих пропозицій – забезпечити рівнями захисту відкріпні талони, які досі були просто папірцями і які можна надрукувати у будь-якій кількості на кольоровому ксероксі. Відкріпні талони треба друкувати на банково-монетному дворі, бо це такий самий документ, що й виборчий бюлетень – вважають у штабі Ющенка. Пропонується також захистити та ввести сувору звітність щодо бланків протоколів, які в ці вибори дуже часто мандрували з дільничної до територіальної комісії кружним шляхом через місцеву адміністрацію. Особливо ж підірвало довіру виборців до Центрвиборчкому те, що між відправкою даних з тервиборчкому і їх отриманням ЦВК іноді минало по 9 годин – опозиція підозрює, що весь цей час їх вивчали в Адміністрації Президента, де був встановлений транзитний сервер. Штаб Ющенка вимагає від Центральної виборчої комісії перевести операторів, що працюють з системою попереднього електронного підрахунку голосів, у публічне приміщення, а також дублювати електронні повідомлення телеграфом. Старий добрий телеграф не зависає десь годинами і надходить без затримок. Пропонується також забезпечити рівне представництво двох кандидатів у дільничних виборчкомах, вивівши звідти представників усіх тих кандидатів, які вибули з перегонів, і залишивши тільки представників Януковича і Ющенка. Ці та інші корективи дадуть змогу уникнути фальсифікацій, а виборці зможуть вірити результатам Центрвиборчкому. Як каже представник Віктора Ющенка в ЦВК Юрій Ключковський, деякі з їхніх пропозицій уже враховані:

«Деякі вже враховані. Скажімо, вжиті заходи щодо підвищення рівня захисту відкріпних посвідчень, і вчора прийнято роз`яснення ЦВК, яким дозволено дільничним виборчим комісіям виправляти помилки у відомостях про громадян. Я вважаю, що це хороші кроки. Для інших ще є час – аби була добра воля Центрвиборчкому. Я, наприклад, не бачу проблеми з тим, щоб комп`ютер був винесений – хай у відгороджену зону, але відкритого залу, де буде видно, як вводяться протоколи і як вони з`являються. Я не бачу проблеми з тим, щоб у відомості, які повинні повідомляти дільничні і територіальні виборчі комісії, були введені відомості про кількість відкріпних посвідчень і кількість виборців, які проголосували по відкріпних посвідченнях – тут немає жодних проблем. Я теж не бачу жодних технологічних чи організаційних проблем з тим, щоб повідомлення електронне дублювалося телетайпом. Все це речі, які легко зробити, які не вимагають жодних додаткових витрат. Потрібна тільки добра воля і бажання».

Як кажуть в штабі Ющенка, основний урок першого туру полягає в тому, що попри широкомасштабні фальсифікації, владі не вдалося деформувати результати виборів настільки, щоб це призвело до якісних змін. За словами заступника керівника штабу “Сила народу” Петра Порошенка, хоч результат переможця суттєво занижений, Ющенко залишився переможцем, і це величезний позитивний імпульс для суспільства:

«Незважаючи на ту кампанію фальсифікації, яка була владою організована, абсолютно чітка позиція виборців України продемонструвала абсолютну неефективність, марність надій і зусиль владних органів викривити волевиявлення громадян. Ющенко переміг в першому турі, і ми абсолютно переконані, що перемога Ющенка в другому турі буде набагато більш переконливою», - зазначив Порошенко.