Канадськi спостерiгачi дали оцiнку першому туру виборiв - 2004-11-14

Київ – 14 листопада. Канадські спостерігачі вважають, що перший тур українських виборів відбувся із значною кількістю порушень. Вони не виключають, якщо ця практика буде продовжена й під час другого туру голосування, канадський уряд може запровадити санкції проти українських чиновників, які перешкоджають проведенню чесних виборів.

Представництво спостерігачів з Канади на українських виборах 31 жовтня було одним із найбільших. Їх висновки виявилися вкрай критичними. В поширеному звіті говориться про шок, викликаний великою кількістю порушень.

Сенатор Дейвід Сміт каже, що найбільше був вражений втручанням в українські вибори Російської Федерації. Два візити в Україну за останні три тижні президента Путіна сенатор називає неприйнятною в демократичних країнах практикою:

«Я навіть не можу уявити, щоб американський президент приїхав до Канади під час виборів. А якби він якимось чином натякнув, кого він підтримує, я гарантую, що цей кандидат програв би. Ми також бачимо, що два члени російської Державної Думи агітують за одного із кандидатів. Такого не могло б трапитися в Канаді».

Сенатор Сміт вважає доказами російського втручання встановлення на вулицях Москви біг-бордів, які агітують за Януковича, концерти російських поп-співаків, які гастролювали в Україні. Сміт говорить про тисячі, якщо не мільйони листів, які українські громадяни отримували від росіян, які радили, за кого голосувати.

Враження про втручання Росії в український виборчий процес склалося й у іншого спостерігача від Канади – члена парламенту Дейвіда Кілґора.

«Є дані, що радники панi Путіна працюють на пана Януковича. Очевидно, що так само задіяні російські гроші. Чи це не є порушення закону про вибори, чи це не намагання вплинути на виборців у цій країні»?

Десять канадських спостерігачів у день голосування побували в Луганській області. Вони відвідали дільниці у 12 округах і кажуть, що порушеня закону мало масовий характер. Спостерігачі мають понад 500 складених актів про фальсифікації. Більшість із них – на користь Вiктора Януковича. Депутат канадського парламенту Борис Вжесневський говорить, що члени дільничних комісій часто не соромилися йти на порушення у присутності міжнародих спостерігачів. Він показує зняті на відео кадри підробки протоколів. Вжесневський каже, якщо й другий тур відбудеться із такими порушеннями, депутати ініціюватимуть відповідну реакцію свого уряду. В Конгресі Сполучених Штатів розроблений законопроект, який пропонує заборонити в`їзд до країни чиновникам, що сприяли фальсифікаціям українських виборів.

«Я вважаю, що санкції повинні бути такого типу, щоб вони не шкодили народові, а щоб були точно поцілені на тих людей, які спричинили таку ситуацію», - зазначив Вжесневський.

Депутати також вирішили на другому турі не відвідувати Луганську область. Оскільки вважають, що шансів, що вони пройдуть чесно, не має.