Прес-конференцiя президента Кучми - 2004-11-19

Київ - 18 листопада. Леонiд Кучма не знає про спроби фальсифікувати вибори та не вірить у міжнародні санкції, якщо їх результати будуть спотворені. Про це він говорив сьогодні на прес-конференції у Києві. Президент також говорив про роль на виборах міжнародних спостерігачів та ділився власними планами на майбутнє.

Останнім часом Леонід Кучма не збирав традиційних прес-конференцій. У пресі повідомлення про діяльність Віктора Януковича значно переважала інформацію про Президента. Очевидно, нинішнє спілкування із мас-медіа буде для пана Кучми одним останніх у ранзі президента країни. Саме тому журналісти засипали його запитаннями.

Найбільше журналісти цікавилися ймовірністю фальсифікації результатів виборів. Цього тижня зявилася маса публікацій із свідченнями того, як керівництво міліції, податкової, державних та приватних підриємств використовує працівників у різних схемах фальсифікацій. Журналісти хотіли знати, чи контролює Президент своїх підлеглих, чи подібні випадки ініціатива когось іншого? Леонід Кучма дуже емоційно відповів, що про це нічого не знає. «Сама велика брехня. І не треба цю брехню розповсюджувати через зарубіжні ЗМІ. Дайте мені хоч один приклад. Я ні в якому разі не повірю в це. Бо це – абсурд. Перед виборами всі депутати роблять гучні заяви. Бо вони за них не відповідають. Ось у чому справа. І щоб начальник УВД сказав десь там, що хлопці, фіальсифікуйте… Розкажіть будь-ласка схему. І ми зараз же із ЦВК приймемо рішення, щоб цієї фальсифікації не було. Її нема, бо за кожним виборцем йде десять чоловік».

Досить суперечливим був коментар Леоніда Кучми про доцільність приїзду на вибори безпрецедентної кількості міжнародних спостерігачів:

«Не думаю, що це від великого бажання допомогти Україні провести демократичні вибори. Бо цей поліцейський контроль - він ніколи позитиву не давав. А потім це недовіра до всiх політичних сил, які є в Україні. З другого боку я жодного разу від цих політиків із ким не зустрічався, не чув слова, що ось у нас кандидат Ющенко – ви його підтримайте і так далі. Завжди були слова, що ми просимо лише про одне – щоб ці вибори були насамперед чесні, прозорі та вибір був за українським народом, а не якимись технологіями».

А от щодо можливості запровадження Конгресом Сполучених Штатів санкцій проти українських чиновників, які причетні до фальшування виборів, відповідь Президента була однозначною. Із гумором він також прокоментував повідомлення американської преси про заборону в`їзду до США своїх підлеглих – Віктора Медведчука, Григорія Суркіса, генпрокурора Васильєва та зятя Президента – Віктора Пінчука.

«Я переконаний, що ніяких рішень Конгресу не буде. По простій причині. 21 числа пройдуть вибори і буде обраний українським народом Президент України. Обійдеться, якщо когось кудись не пустять. Чого зайве їздити кудись»?

Досить туманно висловлювався Леонід Кучма про своє особисте майбутнє після виборів.

«Рішення моє є. І чим я займатися буду – ви знаєте. Кучма без України ніколи не залишиться. Та ситуація, яка ми розуміємо, буде в країні не дасть мені можливість зайняти роль стороннього спостерігача. Я гарантом залишаюся! Я не збираюся відходити від політики».