Парламент ухвалює суперечливе рішення щодо виборів - 2004-11-30

Київ - 30 листопада. Сьогодні український парламент схвалив за основу постанову, яка мало що не скасувало головні положення постанови, схваленої у суботу у частині, що результати виборів не відповідають волевиявленню народу.

Зранку опозиція розраховувала, що парламент буде реалізовувати своє рішення у суботу. Тоді депутати конституційною більшістю голосів схвалили постанову, в якій не визнали результатів виборів і наголосили на необхідності відставки ЦВК та формуванні нової комісії. Провладні депутати називали це рішення незаконним і заявляи, що рада порушила Конституцію. Говорить Нестор Шуфрич, СДПУ(о):

«Ми не можемо не визнати, що в тому числі і ми з вами ухвалили низку рішень, які теж суперечать Конституції і законам України».

Сьогодні опозиція пішла далі і поставила вимогу про відставку уряду. Однак вже під час обговорення стало зрозуміло, що комуністи відставку уряду Януковича не підтримають. Зрештою, комуністи підтримали іншу постанову, яка повністю відображає позицію влади - у ній засудили заклики щодо сепаратизму і призупинили дію суботньої постанови парламенту у частині невизнання результатів виборів і заміни ЦВК. Незалежні депутати досить емоційно коментували цю постанову, схвалену за основу. Олександр Волков:

«Виставляють посміховиськом парламент на всю країну. Що ви робите? Вчора 307 голосів за одне, сьогодні 232 за друге. Придурки позбиралися і не можуть дати ладу цьому. Я думаю, що коли народ почує, то правильно зробить, коли почне захоплення з Верхвоної Ради. Не має шансу працювати з цією Верховною Радою, розганяти її треба. Влади сьогодні нема. Ви бачите, що Президент не може до себе на роботу приїхати, Кабінет міністрів не може на роботу потрапити. Сьогодні влада в народу, її треба брати, та й усе».

Опозиція відразу пішла радитися. Єдиний коментар від Євгена Червоненька. Вiн сказав, що « Ми не можемо зрадити людей на вулиці».

Тим часом під парламентом зібралося багато тисяч людей. Як сказав депутат Іван Заєць, влада провокує їх на радикальні дії:

«Сьогодні вони провокують вас на рішучі дії. І я хочу застерегти цих попів гапонів, цих абсолютно безвідповідальних людей, які не хочуть стояти на сторожі закону».

Трохи пізніше, після усвідомлення того, що сталося, люди прорвали кордон міліції, а декілька осіб навіть увійшли до будинку парламенту. Там їх заблокували депутати з опозиції. До людей вийшов Ющенко і закликав не діяти радикально, принаймні до середи, коли парламент має зійтися на черговий сесійний день. А спікер Литвин пообіцяв цим людям, що суботню постанову, яку опозиція називає великою перемогою, не скасують.