Буш цiнує зусилля Кваснєвського, згадує про Україну в Канадi - 2004-12-01

Вашингтон – 30 листопада. Пiд час вiзиту до Канади президент США Джордж Буш згадав про свою телефонну розмову з президентом Польщi Александром Кваснєвським та про спiльне бажання обох країн побачити в Українi «торжество волi» її народу.

США наполягають, що не накидають власну формулу для розв’язання політичного протистояння, яке паралізувало Україну після другого туру президентських виборів двадцять першого листопада. Але Америка активно підтримує посередницькі зусилля з боку європейських лідерів. Ось президент Буш зателефонував своєму польському колезі Кваснєвському, який разом з уповноваженим Євросоюзу з питань зовнішньої політики Хав’єром Соланою очолив намагання примирити обидва політичні табори в Україні.

На прес-коференції в Оттаві з канадським прем’єр-міністром Полом Мартіном, президент Буш заявив, що він цінує зусилля польського лідера залучити обидві конфліктуючі сторони до мирного діалогу з метою знаходження політико-правового виходу з кризи, відмови від насильства, і що США та Польща хочуть, як він висловився, «бачити торжество волі українського народу.»

Прем’єр-міністр Канади Пол Мартін особливо наголосив, що вибори в Україні мусять бути вільними від втручань із-зовні, і це включає Росію.

Тим часом Речник Державного департаменту Річард Баучер заявив, що держсекретар США Колiн Павелл розмовляв у вiвторок iз Соланою якраз перед його відбуттям з Брюсселя до Києва. Він зазначив, що заступник держсекретара Річард Армітедж, який відвідав Київ раніше цього року, зателефонував в понеділок увечорі Ющенку і Януковичу. Він закликав їх, сказав Баучер на брифінгу для преси у вiвторок, до пошуків мирних, демократичних шляхів розв’язання всіх питань, які стосуються, як він висловився, «пошахрованих» виборів. Другий за рангом дипломат у зовнішньо-політичному відомстві США також звернувся до кожного з кандидатів у президенти України окремо, сказав Баучер:

«Заступник держсекретаря висловив прем’єру Януковичу наші сильні застереження проти будь-яких сепаратистських зусиль і закликав уряд і його прибічників утримуватися від будь-яких силових дій. А з Ющенком Армітедж говорив про важливість збереження мирного і організованого характеру протестів, і про підтримку триваючих зусиль із розв’язання кризи» - зазначив Баучер.

США та західно-європейські союзники відмовилися визнавати офіційні результати виборів, хоча Москва поздоровила оголошеного переможцем Януковича і поскаржилася на втручання Заходу до внутрішніх справ України. Держсекретар США Павелл останніми днями двічі обговорював ситуацію в Україні зі своїм російським колегою Сергієм Лавровим, включаючи розмову в понеділок. Речник Держдепу Баучер заявив, що тон переговорів не був напруженим, і що російські урядовці зазначили, що вони, як і США, прагнуть мирного розв’язання на грунті політико-правових процесів в Україні.