Прогнози зростання української економiки погiршуються - 2004-12-14

Київ - 13 грудня. Український уряд оприлюднив нові, менш оптимістичні прогнози розвитку економіки. Зростання економіки триватиме, але не такими високими темпами, як цього року, вважають у Кабміні. Урядовці пояснюють це політичною нестабільністю в державі. Натомість голова бюджетного комітету Верховної Ради називає причиною уповільнення зросту економіки непрофесійні дії урядовців.

Український уряд погіршив прогнози економічного розвитку економіки на наступний рік. За даними виконуючого обов’язки прем’єр-міністра Миколи Азарова, очікуване зростання ВВП в 2005 році буде 6.5%. Це майже вдвічі менше від цьогорічної цифри, яка становить 12 відсотків. Так само погіршено очікування щодо інфляції. Її планують на рівні майже 9%, замість 7%. Водночас урядовці не виключають, що насправді економіка працюватиме й краще. Просто Кабмін вирішив розробити бюджет на наступний рік, виходячи із песимістичного сценарію. Відповідно до нового прогнозу, уряд зменшив доходну та видаткову частину у проекті основного фінансового документу.

Ознаки економічної кризи почали з’являтися ще до президентських виборів. Раптово із обмінних пунктів зникла іноземна валюта. На 15-20% зросли ціни на споживчі товари та продукти харчування. Люди почали масово забирати гроші із банків. Урядовці пояснювали це політичними причинами, непов’язаними із економікою.

Частково з цим погоджується голова парламентського бюджетного комітету Петро Порошенко. Він вважає, що до можливої кризи економіку вели непродумані кроки уряду, який накопичував гроші напередодні виборів, щоб купити голоси населення соціальними виплатами. Якби ці виплати проводилися раніше і поступово - гроші могли працювати на економіку, а не провокувати кризу, каже Порошенко:

«Найбільше, що спровокувало банківську кризу – це були сепаратистські заяви керівників східних регіонів. Як тільки ця ситуація розв’язалася, тенденції відтоку депозитів були зупинені».

Низка найбільших українських банків вже оголосила про підвищення процентних ставок за депозитами. Вони зростуть на 3-4 відсотки. Відповідно подорожчають і кредити - як для громадян, так і для підприємств. Все це не може не позначитися на темпах розвитку економіки і, відповідно, на доходах населення. Втім Порошенко вважає, якщо поламати адміністративні методи управління економікою, тіньові схеми уникнення оподаткування та переглянути непрозору приватизацію, реальне зростання ВВП у наступному році може скласти 9 відсотків.

Умовою своєчасних соціальних виплат населенню наступного року Порошенко називає розширення бази оподаткування. Він каже, що новий уряд збільшить плату за користування природними ресурсами, підвищить мито на експорт електроененгрії і наведе лад на держпідприємствах.