ЦВК не оголошуватиме результатiв ранiше 31 грудня - 2004-12-15

Київ – 14 грудня. Офіційні результати виборів можуть бути оголошені не раніше 31 грудня. Про це заявив член Центрвиборчкому Андрiй Мегера на черговому засіданні Національного прес-клубу. Як він запевнив, під час переголосування 2-го туру Центральна виборча комісія зробить усе від неї залежне, щоб звести до мінімуму фальсифікації і реабілітуватися в очах суспільства.

Як повідомив Андрій Мегера, ім`я нового президента України офіційно проголосять не раніше 31 грудня. Як він пояснив, 4 дні після виборів Закон дає на подання і розгляд скарг про порушення:

«Скарги на порушення, що мали місце під час голосування, можуть бути подані протягом двох днів. І сумарно ще два дні додаються згідно із законом. Тобто скажу таким чином, щоб простіше було зрозуміло. Раніше п`ятниці не можуть бути встановлені офіційні підсумки голосування по Україні. Тобто це 31 грудня. Я не виключаю, що 31 грудня ЦВК може встановити офіційні підсумки голосування. Можливо, цього теж не можна виключати, що новообраний президент зможе скласти присягу, вступити на пост, та ще й поздоровити всіх нас з Новим роком».

Член ЦВК Мегера висловив упевненість, що повторне голосування буде набагато чеснішим. Центрвиборчком, підкреслив він, вбачає в цьому шанс повернути собі втрачену довіру:

«26 грудня це чудовий шанс реабілітуватися Центральній виборчій комісії як органу в очах суспільства, в очах громадськості. І я не кажу, що повернути собі рейтинг довіри, який був, але принаймні, щоб виборці забули 21 листопада як жахливий сон».

Мегера прокоментував також деякі особливості голосування 26 грудня. Воно відбуватиметься за списками, які вже виправили й уточнили під час попередніх голосувань. Поповнять списки й прізвищами тих виборців, яким до 26 грудня виповниться 18 років – вони теж зможуть взяти участь у виборах. Бюлетень, за новим законом, матиме лінію згину – щоб, за умов прозорої скриньки, гарантувати таємницю голосування. Вдома голосуватимуть лише інваліди 1 групи та ще, можливо, хворі, прикуті до ліжка, за наявності довідки й заяви. Зараз питання вирішують у Верховній Раді. Тим, хто голосуватиме за відкріпними талонами, поставлять відмітку у паспорт, а самих відкріпних посвідчень – головного засобу фальсифікацій під час попередніх турів – надрукують у 8 разів менше, приблизно 130 тисяч замість мільйона. Чи не означає це, що не всі, кому справді потрібен відкріпний талон, його отримають? Член ЦВК Мегера на це запитання відповідає так:

«Ну якщо виборці не будуть брати відкріпні посвідчення за дорученням керівництва, то багато зможуть проголосувати за місцем проживання, не обов`язково кудись їздити і проблеми собі створювати на вихідні. Хотілося б вірити, що виборці будуть планувати, я хотів би їм порадити, щоб вони планували свій час і розуміли, що тільки 26 грудня вони зможуть проголосувати, і планувати свій час таким чином, щоб вони могли піти на дільниці, проголосувати». Окрім скорочення кількості відкріпних талонів, оптимізм щодо чесніших виборів у ЦВК пов`язують з паритетним формуванням виборчих комісій. Представників від Ющенка і від Януковича, за новим законом, у територіальних і дільничних комісіях буде порівну. Мегера повідомив також, що на переголосування другого туру в Україну прибуде рекордна кількість міжнародних спостерігачів. 4000 таких спостерігачів уже зареєструвалися в ЦВК, і ще тисячу посвідчень Центрвиборчком надрукував “про запас”.