Найостаннiшi кадровi змiни, вiдставки в Українi - 2004-12-17

Київ – 16 грудня. Найбільша кадрова ротація дня в Україні - парламент проголосував за відставку Сергія Тігіпка з посади голови Нацбанку і рекордною кількістю голосів призначив на його мiсце Володимира Стельмаха. За це проголосувало 428 депутатів.

Сергій Тігіпко подав у відставку відразу після другого туру виборів, заявивши, що тепер займатиметься політичною діяльністю. Депутати кажуть, що цим він і займався останні півроку, коли був керівником виборчого штабу Віктора Януковича. Фактично весь цей час Нацбанком керував виконуючий обов`язки Арсеній Яценюк. Нині ходять чутки про це, що Тігіпко залишив банківське господарство не у найкращому стані. Відтак розбиратися у цьому буде змушений новий старий глава Нацбанку Володимир Стельмах. Він свого часу працював під керівництвом Віктора Ющенка, а після нього зайняв крісло голови. Претензій до його роботи ні в кого не було, однак посада глави Нацбанку виявилася політично привабливою, відтак Стельмаха змусили написати заяву про відставку і поступитися місцем молодому та перспективному, як його тодi вважали, Тігіпку. Володимир Стельмах:

«Коли Національний банк включили в політичну орбіту, то для того, щоб ситуація ще більше не загострювалась, щоб вона не перекидалася дальше внутрі в політичне життя, тому що там комітети за цим ішли і так дальше - тому я подав заяву для того, щоб зняти ту напругу».

Нині той же президент Кучма просить його повернутися. Якщо новобраний президент захоче знову комусь віддати цю посаду, Стельмах обіцяє захищатися.

«Новий президент повинен зрозуміти, що цей інститут повинен мати стабільність, в тому числі і кадрову стабільність. I безумовно, якщо я буду знати, що несправедливі будуть претензії, ну, не дай Бог там на звільнення, то вже прецедент з прокурором є. Тепер знаємо, що можна захищатись в суді».

Стельмаха називають високим професіоналом своєї справи. Він каже, що Сергій Тігіпко не раз радився з ним у складних питаннях. Кадрових чисток Стельмах обіцяє не робити, якщо люди справлятимуться з поставленими завданями. Натомість кадрова лихоманка в Україні триває. Депутати, що сувміщали свій статус з іншими державними посадами, нині масово повертаються в парламент. Сьогодні написав заяву про відстаку і міністр аграрної полiтики Вiктор Слаута. Він - представник Партії регіонів і тепер збирається працювати виключно в парламенті. Вчора те ж саме зробив заступник глави СБУ Володимр Сацюк. Суд ухвалив рішення позбавити його депутатського мандату за суміщення посад, однак після цього президент його звільнив заднім числом. Тепер суд найімовірніше своє рішення перегляне і Сацюку можуть повернути його мандат разом з депутатською недоторканністю. Пан Сацюк відомий тим, що саме на його дачі і за його участі відбувалася зустріч глави СБУ Смешка з опозиційним лідером Віктором Ющенком у той день, коли його могли отруїти.