Вiдбулися другi теледебати мiж кандидатами у президенти України - 2004-12-21

Київ – 20 грудня. Сьогоднi в Українi вiдбулися телевізійні дебати між кандидатами в президенти України Віктором Ющенком та Віктором Януковичем. Це другі дебати з цими учасниками і вони проходили по новій схемі – кандидати ставили один одному запитання. Віктор Янукович, на відміну від перших дебатів, цього разу говорив переважно російською.

До нинішніх дебатів в Україні була прикута неабияка увага українців. Обидва кандидати не приховують, що ретельно готувалися до них. Команди підтримки знаходилися відразу у національному телецентрі і досить емоційно реагували на їх перебіг. Ющенко почав з пропозиції проаналізувати як відбувалися вибори 21 листопада і чому народ не хоче більше миритися із фальсифікаціями. Янукович своє перше питання присвятив іноземному втручанню у вибори, натякаючи, що Захід підтримував Ющенка не тільки заявами:

«Був величезний наплив різних закордонних громадських організацій в нашу державу. Але ці громадські організації не тільки цікавились. Вони перераховували кошти. І за рахунок тих коштів був величезний вплив на передвиборчу кампанію».

Далі головна тема, до якої Янукович постійно повертався протягом дебатів – переговори з Ющенком. Він пропонував йому домовитися про втілення адмінреформи та формувати уряд.

[переклад з росiйської] «Нам треба незалежно від того, хто переможе, проводити форму національної згоди і далі продовжувати життя в нашій країні, аби люди спокійно могли жити далі. Нам треба домовитися про втілення політреформи відразу після Нового року та формувати уряд».

Ющенко у свою чергу дорікав Януковичу розпалюванням сепаратизму.

«Історія - нас ніщо не ділить, Вiктор Федорович, але появляються такі політики як ви, “аутсайдери”, які програли все, що можна було програть. Країну довели “до ручки”. Тепер у вас нічого не залишається ніж розпалювать міченими картами ті питання, які давно вже приспані. Ви піднімаєте тему федералізму. Ви бувший голова уряду. Ви два роки сиділи на кріслі. За два роки ви могли б показати своє обличчя».

У своєму заключному слові Янукович побажав українцям миру та гарної зустрічі Нового року у колі родини, а також вибачився за свої емоційні випади під час кампанії. Ющенко заявив, що він поважає права усіх регіонів і декларує чесну політику по відношенню до всіх українців.

«При моєму президентстві ніхто не закриє жодної російської школи. Ніхто не буде огорожувати, Вiктор Федорович, Луганськ і Донецьк колючим [дротом?]. Ніхто не закриє жоден православний храм. В Україні кожен громадянин буде мати можливість спілкуватись мовою, яка йому зручна».

В кінці кандидати потисли один одному руки. Експерти відзначають – ці дебати була значно цікавіші і професійніші за попереднi, а ім’я їх переможця назвуть соціологи. Втім ще напередодні дебатів полiтологи зазначали, що зустрiч кандидатiв не матиме визначального впливу на виборців, оскільки симпатії українців вже давно визначилися.