Янукович вiдмежовується вiд попереднiх заяв - 2004-12-22

Київ – 21 грудня. На ранок після теледебатів Вiктор Янукович зустрівся з представниками дипломатичного корпусу, щоб, як він сказав, «розвіяти стереотипи, створені щодо нього опонентами». Кандидат у президенти назвав помаранчеву революцію «позитивним явищем», заявив, що завжди був проти застосування сили до мирних демонстрантів, жорстко засудив сепаратизм і висловився за європейський вибір та поглиблення відносин з НАТО.

На другому раунді теледебатів Україна побачила іншого Януковича, який вибачається за “козлів” і “помаранчевих пацюків” та кличе Ющенка “об`єднувати зусилля”. “Іншим” кандидат у президенти постав також перед закордонними дипломатами, що працюють в Україні. Як він сказав, опоненти невтомно виготовляли йому ярлики, нав`язували стереотипи. Тепер, каже Янукович, коли його не обмежують рамки провладного кандидата, він може нарешті бути самим собою:

«Нині я маю можливість постати перед народом таким, яким я є насправді. І я лише жалкую, що не зробив цього значно раніше».

Янукович колишній називав “оранжеву революцію” “путчем” і “шабашем”. Янукович новий каже, що це була “демонстрація громадянської позиції певної частини народу” і “явище в цілому позитивне”. Януковича колишнього опозиція звинувачувала в закликах силою розігнати мирний Майдан. Янукович оновлений твердить про категоричне неприйняття силових аргументів:

«Я ніколи не допускав навіть думки, що використання сили може призвести до чогось кращого. Я і зараз категорично виступаю проти цього».

Кандидат в президенти, що кілька тижнів тому брав участь у з`їзді сепаратистів у Северодонецьку, рішуче засудив сепаратизм:

«Насамперед хочу сказати, що я не збираюся, як дехто намагається переконати, робити в Україні великий Донбас… Я не збираюся миритися із спробами розділити Україну, розколоти мій народ за територіальною, мовною чи релігійною ознаками. Єдність нашої держави, її незалежність і суверенітет – для мене найвища цінність».

Виступаючи перед представниками дипломатичного корпусу, Янукович зупинився також на питаннях зовнішньої політики. У цій сфері, каже він, навколо нього витворювалось так само багато хибних стереотипів. Насправді одним з пріоритетів зовнішньої політики, разом із розвитком відносин з Росією, для нього залишається європейський вибір. “Ми європейці”, -- проголосив Янукович.

Так само пріоритетним, каже він, є розвиток відносин зі Сполученими Штатами Америки. Однак додає – “слід винайти таку формулу відносин зі США, яка б повніше відповідала національним інтересам обох країн”, і згадує про американські неурядові організації в Україні, до яких у Януковича є претензії в контексті президентських виборів. Кандидат в президенти заявив також: “існує необхідність поглиблення відносин України з НАТО як найбільш вірогідним гарантом безпеки й стабільності в Європі”, а проголошений Україною намір вступу до НАТО був, за його словами, “цілком логічним кроком”.

Керівників дипломатичних місій, акредитованих в Україні, Янукович скликав, як було сказано, “для відвертого діалогу про ті пріоритети, які втілюватимуться ним на посаді Президента”. Найцікавіше у цьому діалозі, однак, залишилося за кадром. Після того як кандидат зачитав свою промову і настав час для запитань, журналістів попросили залишити зал.