ПОРА переспрямовує свою дiяльнiсть - 2005-01-31

В Україні відбувається перехід від революційного стану до нормального життя. Про завершення своєї діяльності оголосила кампанія Пора. Як заявляє керівництво Пори, на базі цієї громадської кампанії будуть створені громадські організації та аналітичні центри. Обговорюється також можливість створення політичної партії.

Розшифровка розмови Мирослави Ґонґадзе з нашою київською кореспонденткою Вiкторiєю Сюмар.

МҐ: Вікторіє, чи можна сказати, що помаранчева революція в Україні завершилася? Завершують роботу такі організації як Пора.

ВС: Пора дійсно згорнула свою діяльність і вже не має ніяких наметів на Хрещатику. Центральну вулицю Києва відкрили для проїзду автотранспорту, хоча треба сказати, що помаранчеві стрічки на українцях, а також на автiвках та на вулицях України залишаються. А чи закінчилася революція? Власне, питання досить складне, оскільки всі ті гасла, які заявив Віктор Ющенко на Заході, зокрема євроінтеграція України, боротьба з корупцією, вільні медіа і податкова реформа - всі ті гасла досить революційні і всі вони несуть дух цієї помаранчевої революції, тому, очевидно, вона живе ще досі.

МҐ: Як оцінюють діяльність Пори? Якщо повернемося до нашої інформації – як її оцінюють її засновники і як їхню роль в українській революції оцінюють українські політики та аналітики?»

ВС: Ну, треба трошки почати з історії. Ця кампанія починалася ідеєю щось створити щось на кшталт сербського Отпору чи грузинського руху Кхмари – це були так би мовити первісники революцій у своїх країнах – і з такою метою започатковували Пору. Напевно сама помаранчева революція це є відповідь на питання, чи вдалося їм виконати свою місію. Засновники вважають, що відповідь є – так. Що стосується оглядачів, то тут позиції досить різні. Вони не відкидають важливість таких громадянських рухів, але все ж таки кажуть, що рушійною силою української помаранчевої революції був середній клас.

МҐ: А якщо таки буде створено політичну партію на базі Пори – яку політичну нішу вони мають намір зайняти?

ВС: Про створення політичної партії – це такі напів кулуарні чутки. Хоча буквально декілька заяв було координатора цієї громадської організації Пора Владислава Каськіва щодо створення партії – жодних деталей з цього приводу не розголошується. Очевидно, що громадські організації, які створюються на грунті Пори – вже була створена така громадська організація – вони говорять про таку право-радикальну нішу контролера нової влади. Однак очевидне також, що досить прихильно до такої партії може поставитися нова влада, представники якої були на зібранні органiзацiї.