Депутати по-рiзному реагують на вiдкладення голосування - 2005-02-04

Київ - 3 лютого. В парламенті звістка про перенесення розгляду питання про затвердження голови уряду викликало суперечливi реакцiї.

Соціалісти визнають, що затримка із затвердженням нового голови уряду сталася через те, що й досі не узгоджена участь представників цієї політичної сили в уряді. Але як зауважує Микола Рудьковський, переговори із лідером СПУ Олександром Морозом президент Ющенко почав тільки сьогодні:

«Лише сьогодні Олександр Олександрович був запрошений Віктором Андрієвичем для зустрічі для консультації. Вони зараз ведуть консультації щодо можливості участі соціалістів у коаліційному уряді і умов, на яких соціалісти можуть брати участь у такому уряді. Ми готові брати в уряді участь лише тоді, коли реально можемо впливати на політику уряду і робити її більш соціальною. Зараз з цього питання й ведуться консультації».

Микола Томенко не бачить у затримці нічого критичного. В команді коаліції, яка підтримувала Віктора Ющенка багато кандидатів на кожну посаду. Тому знайти компроміс не легко. Але Томенко переконаний, що до ранку в п`ятницю це буде зроблено:

«Для нас принципово важливо, і для суспільства важливо, коли поруч завжди стояли Віктор Ющенко, Юлія Тимошенко, Олександр Мороз і Анатолій Кінах, нам цю четвірку, до якої звикли вже люди, треба зберегти як команду солідарної відповідальності системи влади. Тому я думаю, що треба шукати такі компроміси, щоби всі чотири політики і їх команди були значною мірою представлені в системі виконавчої влади».

Інші настрої в тих фракціях, які підтримували на виборах Віктора Януковича. Валерій Коновалюк критикує Ющенка за зволікання:

«Я вважав, що це питання повинне було вже давно бути відпрацьованим, тому що складається враження - не тільки в мене але також у суспільстві – що йде виключно боротьба за владні повноваження, за портфелі, а не за те, щоб вже зараз робити й впливати на стан у суспільстві».

Лідер фракції “Регіонів” Раїса Богатирьова переконана, що затягування питання може негативно позначитися на шансах Тимошенко бути затвердженою на посаді прем’єра:

«Якщо є певні сумніви щодо решти кандидатур на посади голів комітетів, членів уряду, губернаторів – можливо це і потребує додаткових консультацій із регіонами певними. А питання щодо прем’єр-міністра мусить бути вирішено принаймні завтра вранці. Якщо до завтра, до десятої години ранку, це питання не буде винесено на порядок денний, то значить, глибина конфлікту між політичними партнерами колишніми досить велика, і тоді ставиться під сумнів питання взагалі прем’єрства Юлії Тимошенко», зазначила лiдер фракцiї “Регiонiв” Раїса Богатирьова.