Представники ПАРЄ вітають нові змiни в Українi - 2005-03-23

Київ - 23 березня. Спостерігачі Парламентської Асамблеї Ради Європи привітали зміни, які відбуваються в Україні. Члени моніторингового комітету ПАРЄ перебували в Києві для складення звіту про українські реформи. Вони відзначили, що мають менше нарікань на дії нової влади, але закликали парламент швидше вносити зміни до низки законів. Повне припинення моніторингу може статися вже за рік.

Парламентська Асамблея Ради Європи продовжить моніторинг України. Співдоповідач ПАРЄ Ганне Северінсен визнала, що має цілий список невиконаних Україною зобов'язань перед Радою Європи. ПАРЄ має зауваження до того, як реформується Генеральна прокуратура, суди та забезпечується свобода мас-медіа. Навіть українські політики вважають, що відреагувати на всі зауваження цього року не вдасться. Говорить Народний депутат Анатолій Раханський». Цього не буде до червневої сесії, тому що неможливо до того часу виконати те, що залишилося. У нас залишився Кримінально-процесуальний кодекс, Закон про прокуратуру».

Ганне Северинсен вважає головною умовою припинення моніторингу - проведення наступного року чесних і демократичних парламентських виборів. Навіть якщо до того часу Україна виконає не всі зобов`язання перед Радою Європи, доцільність продовження моніторингу переглянуть:

[Переклад з англiйської] «Після виборів ми зробимо оцінку. Ми подивимося, як багато роботи залишиться. Звичайно, немає нічого досконалого. Жодна країна не є такою. Але навіть за таких умов, я думаю, ми зможемо зняти моніторинг з України».

На думку представників ПАРЄ, Україні вже зараз варто готуватися до парламентської виборчої кампанії, оскільки останні вибори показали численні недоліки виборчого процесу. Експерти особливо звертають увагу на формування списків виборців та ситуації із відкріпними талонами. На думку Северінсен, всі ці недоліки треба проаналізувати, щоб внести відповідні зміни до законів.