Президент Ющенко прибув з вiзитом до США

Вашингтон – 3 квiтня. Сьогоднi до Сполучених Штатів з першим офіційним візитом прибув президент України Вiктор Ющенко. Спустившись з трапу літака, вiн назвав візит «унікальною, iсторичною можливістю» та «чудовим викликом».

Літак президента Ющенка приземлився приблизно о 18:20 за місцевим часом на аеродромі імені Ендрюса військово-повітряних сил США неподалік Вашингтону. Зібраних кореспондентів було заздалегідь повідомлено, що Віктор Ющенко, iз-за браку часу, не відповідатиме на жодні запитання, однак на прохання «Голосу Америки» прокоментувати значення візиту, він заявив:

«Я думаю, з великими трудами ми заплатили те, що називається свобода і демократія. Тепер попереду розбудова -- розбудова тих цінностей, до яких, я переконаний, йшли десятки поколінь людей, які живуть в Україні і які живуть поза межами України. Тому я всіх хочу просто вітати з цією нагодою. Перед нами дійсно унікальна історична можливість і, дай Бог, щоб наша нація справилася із цим чудовим, приємним викликом».

Серед американських офіційних осіб, які прибули вітати президента Ющенка, був посол Сполучених Штатів в Україні Джон Гербст. На наше прохання прокоментувати візит в контексті американсько-українських відносин, він серед іншого сказав:

[переклад з англійської] «Я назвав би це історичним моментом в українсько-американських відносинах. Президент Ющенко утiшається небувалою пошаною. Він не лише матиме розмови з президентом Бушем, але i обідатиме разом з ним, виступить на спільній сесії обох палат Конгресу США і отримає нагороду за мужність (імені Кеннеді). Не кожен керівник, який сюди приїжджає, втішається такою повагою. Це ознака пошани до його досягнень і також сподівань на потепління в американсько-українських відносинах. Мені здається, що ми побачимо встановлення кращого порозуміння на найвищому рівні між нашими урядами і це створить основу для досягнення значного поступу в конкретних питаннях у майбутньому».

Привітати президента Ющенка, його дрижину Катерину та членів його делегації прибули також працівники Посольства України у США на чолі з послом Михайлом Резнiком. На наше запитання про значення цього візиту, пан посол відповів:

«Українці й Україна пам’ятають, що останній візит президента України до Сполучених Штатів був п’ять років тому, у 1999 році. Тому дуже важливо, що ми поновлюємо діалог на найвищому рівні. Приємно, що цей діалог буде відбуватися в позитивній атмосфері – я як посол це відчуваю. Ми досягли, практично, усіх домовленостей, які ставили перед нами міністерство закордонних справ по підготовцi цього візиту і переконаний, що дух цього візиту буде надзвичайно позитивний. Це дуже важливе для України, для українців – ми будемо з вами свiдками, що за цей короткий час президент Ющенко i офіційна делегація, яка буде його супроваджати, будуть мати тут надзвичайно напружену програму. Буде дуже багато офіційних зустрічей. Будуть важливі зустрiчi, якi залишать, безумовно, слiд в історії наших двох країн. Я зараз не хочу передбачати, яким фінальним документом завершиться перебування нашого президента у Сполучених Штатах, але глибоко переконаний, що нова ера стратегічних відносин мiж нашими країнами буде наповнена практичними справами.

Ще перед прибуттям українського президента посол Резнiк погодився із зауваженням багатьох присутніх, що цей візит - історичний.

«Iсторична, повiрте, що це iсторична подiя, бо сам дух підготовки до цього вiзиту значно вiдрiзнявся від того, що вiдбувалося в попереднi роки. Тут дійсно сьогоднi панує почуття на усіх рівнях американського уряду, що до нас приїжджають українські друзі. Це перший раз я можу як посол сказати, що нас чекають як друзiв. Це надзвичайно важливо».

З прибуттям Віктора Ющенка в американській столиці припинилися зливні дощі, які тривали два дні. І цей факт прокоментував український посол, передбачаючи, що «буде сонечко, i завтра буде сонечко, i прогноз буде добрий».

Графiк Вiктора Ющенка на понедiлок передбачає: зустрiч i обiд з президентом Джорджем Бушем, розмови з вiце-президентом Ричардом Чейнi та держсекретарем Кондолiзою Райс, як також виступи у Палатi торгiвлi США та Джорджтаунському унiверситетi.

Фотознiмки - Юрiя Петренка