Мiтт Ромнi

Політичні аналітики загалом позитивно оцiннють кампанію колишнього губернатора штату Массашусетс Мiтта Ромні, але звертають увагу на те, що він часто змінює свою позицію стосовно деяких важливих питань, а його мормонське віросповідання, вважають вони, може стати серйозною перешкодою на шляху до Білого дому.

На перший погляд, Мітт Ромні виглядає ідеальним кандидатом в президенти Сполучених Штатів. Він телегенічний, енергійний і, здається, отримує задоволення від зустрічей зі звичайними американцями протягом усієї кампанії.

Більшість аналітиків вважають Ромні досвідченим політиком і харизматичним промовцем. 60-ти річний кандидат від Республіканців народився в сім’ї політика, закінчив Гарвард, і, займаючись корпоративним інвестуванням, заробив 350 мільйонів доларів.

В 2003-му Мітт Ромні став губернатором-республіканцем в переважно демократичному штаті Массачусетс. Популярності йому додав вдалий досвід організації Зимових Олімпійських Ігор 2002 у Солт Лейк Сіті, які до нього погрузли у корупційних скандалах. Дехто вважає, що організація олімпіади зробила Ромні популярним і проклала йому дорогу до губернаторського крісла.

Ромні народився 1947-го року в Детройті. Його батько – колишній губернатор Мічигану, зазнав поразки, балотуючись в президенти. Ромні виховувався у мормонській церкві. Мормонська віра залишається загадкою для багатьох американців. Вона сповідує ідеали оптимізму, важкої праці та ощадливості. Але разом з тим часто практикує таємні церковні ритуали. Відповідно до опитувань, чимало американців не хотіли б голосувати за мормона. Полiтичний оглядач Лері Сабато пояснює це так:

“Ліберали проти мормонів, бо ті дуже консервативні. А консерватори вважають релігію мормонів певним культом. Тож виходить, що всі проти”.

Ромні, який свого часу два роки провів у мормонських місіях в Європі, вірить, що його віра не зменшить його шанси виграти вибори:

“Я не думаю, що люди так переймаються доктринами. А ті, для кого це важливо, побачать, що моя віра зробила мене кращим”.

Коли Ромні був губернатором Массачусетса, він виступав за право на аборти, визнавав права геїв на сім’ю і підтримував групи захисту довкілля. Але готуючись до президентських перегонів, він кардинально змінив свої погляди. Тепер він проти абортів і критикує одруження між геями. Він зайняв консервативну позицію і стосовно багатьох інших соціальних питань. Сам Ромні не бачить нічого поганого у такій зміні поглядів і каже, що не все, у що він вірив 12-13 років тому, є таким самим тепер.

У міжнародній політиці Ромні підтримує військову кампанію США в Іраку і критикує лідерів Ірану. Хоча він ніколи не служив в армії, Ромні усіма способами демонструє підтримку людей у формі:

“Коли йдеться про нашу армію, то я збільшив би ще на 100 тисяч наші війська в Іраку і знарядив би їх усім необхідним, щоб вони були в безпеці, а також отримали необхідну допомогу після повернення додому”.

Ромні часто з’являється зі своєю сім’єю: дружиною Енн, яку знає ще зі школи, п’ятьма синами і десятьма внуками. В Айові та Нью-Гемпширі, де офiцiйно розпочнеться вiдбiр кандидатiв на вибори, Ромні наразi веде перед в опитуваннях серед республiканцiв.