Мільярди доларів з Афганістану, заморожених у США, підуть на компенсації жертвам 9/11 - ЗМІ 

На фото: Президент США Джо Байден

Президент США Джо Байден планує підписати наказ про розподілення 7 мільярдів доларів коштів Афганістану, заморожених у США минулого серпня, коли Талібан захопив контроль над Афганістаном. Про це першим з посиланням на джерела в адміністрації США, повідомило The New York Times.

Половину коштів може бути спрямовано на компенсації жертвам терористичного акту 9/11 у США, іншу половину - на фінансування програм гуманітарної допомоги країні.

Раніше суд у США виніс рішення про, що жертви теракту 9/11 мають право на компенсацію від Талібану обсягом 7 мільярдів доларів. Після захоплення влади в країні талібами, юристи родичів жертв теракту звернулись до уряду із запитом про використання коштів Афганістану, заморожених на рахунках США, для виплати компенсацій.

Талібан неодноразово закликав країни Заходу розблокувати приблизно 9 млрд доларів резервів Афганістану.

"Гроші належать афганській нації. Просто віддайте нам наші гроші, - заявляв у жовтні 2021 року в коментарі Reuters Ахмад Хакмал, речник Міністерства фінансів уряду, який сформували в Афганістані таліби. - Замороження грошей неетичне і суперечить міжнародному праву та цінностям". В коментарі Reuters він сказав, що Талібан поважатиме права людини, крім ЛГБТ+ і дозволить жінкам навчатись.

США та інші європейські країни, де центробанк Афганістану зберігав свої валютні резерви, заморозили ці кошти після приходу Талібану до влади в країні. В США Талібан перебуває в санкційному переліку. Міжнародний валютний фонд також припинив допомогу країні, через нелегітимність владного режиму.

Your browser doesn’t support HTML5

Масштабне переміщення російських військ до Білорусі під приводом навчань викликало занепокоєння країн Заходу. Відео