Міністерка фінансів США закликає союзників по G7 діяти, щоб активи РФ працювали для України

Міністерка фінансів США цього тижня візьме участь в засіданні міністрів G7 в Італії.

Ключовою темою обговорень на засіданні міністрів фінансів "Групи семи" цього тижня буде використання російських державних активів на користь України.

Про це у виступі у вівторок планує заявити міністерка фінансів США Дженет Єллен, згідно з оприлюдненими Міністерством цитатами промови. Цього тижня Єллен перебуває в Європі для проведення зустрічей в рамках "Групи семи", а у вівторок вона планує виступити з промовою у Франкфуртському інституті фінансів та менеджменту.

В промові Єллен планує наголосити на важливості співпраці США та Європи, зокрема щодо допомоги Україні.

Життєво необхідно і нагально віднайти колективний шлях, щоб використати цінність російських державних активів знерухомлених в наших юрисдикціях на користь Україні. Це буде ключовою темою для обговорень на G7 цього тижня
промова міністерки фінансів США Дженет Єллен

"Ми разом надаємо військову, економічну та гуманітарну підтримку Україні. Пакети підтримки США та Європи посилюють та доповнюють один одного", - йдеться в цитатах промови.

Це співпраця лише зростатиме. "Нам потрібно боротись з ухилянням від санкцій проти Росії, включаючи з використанням третіх сторін та товарів подвійного призначення, що походять зі США та Європи, - йдеться в тексті виступу. - Також критично важливо забезпечити, щоб Україна мала необхідну підтримку для забезпечення війська, фінансування критично важливих послуг і, зрештою, відбудови в середній та довгостроковій перспективі. Тому я переконана, що життєво необхідно і нагально віднайти колективний шлях, щоб використати цінність російських державних активів знерухомлених в наших юрисдикціях на користь Україні. Це буде ключовою темою для обговорень на G7 цього тижня".

В інтерв'ю The New York Times в неділю Єллен назвала найбільш перспективною ідеєю можливість використати прибутки, що накопичуються на знерухомлені російські активи, щоб забезпечити позику Україні від "Групи семи".

В інтерв'ю Єллен відзначила, що партнери зацікавлені в тому, щоб розглянути таку структуру. "Це створить значну суму надану наперед, що допоможе забезпечити потреби, яких Україна матиме як у військовому плані, так і для відбудови".

На початку травня посли ЄС погодили загальну ініціативу з використання прибутків, отриманих від заморожених російських активів, для посилення оборони України.

Європейські лідери все ще повинні схвалити текст, згідно з яким 90% доходів надходитимуть у фонд військової допомоги Україні, яким керує ЄС, а інші 10% будуть підтримувати Київ іншим способом, повідомили Reuters чотири джерела серед дипломатів ЄС.

А от щодо можливості використати самі активи для України серед союзників немає єдності. США нещодавно прийняли закон, який дозволяє президенту конфіскувати російські активи заморожені на території США. А от президентка Європейського центробанку Крістін Лагард висловила занепокоєння щодо економічних та юридичних ризиків конфіскації. "Перехід від замороження активів до їхньої конфіскації, розпорядження ними потрібно уважно вивчити", - заявила посадовиця.

Загалом союзники заморозили близько 300 мільярдів доларів російських державних активів, більшу частину яких заморожено в Європі. Сума позики, яку Україна може залучити під заставу доходів від цих активів оцінюється в 30 мільярдів євро.

Дивіться також: Чи конфіскує Байден активи Кремля? Яке рішення очікується в червні - аналіз