"Я нікого не ненавиджу, відчуваю співчуття до суддів, слідчих, офіцерів". Алсу Курмашева - про емоції після звільнення з російської тюрми

Алсу Курмашева після обміну в'язнями прибула на американську військову базу Joint Base Andrews у штаті Меріленд, США, 2 серпня 2024 року. REUTERS/Kevin Mohatt

Під час обміну 1 серпня 2024 року між Росією та Білоруссю з одного боку, та США, Німеччиною, Словенією та Великою Британією – з іншого, на свободу із російського ув'язнення вийшла, разом з іншими, і журналістка Татаро-башкирської служби Радіо Свобода Алсу Курмашева.

Після майже 10-місячного ув'язнення в Росії вона повертається до нормального життя, вже зустрілася зі своєю родиною і звикає до того, що чиста питна вода, зручне ліжко, довгі прогулянки без нагляду тюремних охоронців – це її нова реальність.

"Я мріяла про першу склянку води, про перший довгий душ у чистоті, про перший сон у пристойному ліжку", – розповіла Курмашева в інтерв'ю Радіо Свобода 5 серпня.

Дивіться також: Журналістку Радіо Свобода Алсу Курмашеву засудили до 6,5 року колонії у справі про поширення "військових фейків"

"Сьогодні вранці я вперше прогулялася сама, без нагляду, без того, щоб мене хтось кудись віз", – сказала вона по відеозв'язку з Техасу, де зараз відновлює сили після звільнення в межах найбільшого обміну полоненими між Росією і Заходом з часів Холодної війни.

Курмашева має подвійне російсько-американське громадянство і працює редактором татарсько-башкирської служби Радіо Свобода, її повторне знайомство зі свободою все ще триває.

"Насправді я не очікувала, що це буде так важко. У в'язниці я не здавалась, я думала, що непогано даю собі раду. Але я точно потребую трохи часу, щоб дати раду з тим, що зараз відбувається, і з тим, що сталося", – розповіла вона.

Курмашеву затримали у червні 2023 року, коли вона відвідувала родичів у місті Казань. Спочатку її звинуватили в тому, що вона не задекларувала свій американський паспорт. Журналістку відпустили, але заборонили виїжджати з країни.

Однак у жовтні того ж року її заарештували, ув'язнили та звинуватили в тому, що вона не маркувала себе "іноземним агентом", відповідно до ухваленого в Росії закону. Міжнародні правозахисні організації вважають цей закон таким, що обмежує діяльність журналістів та громадянського суспільства.

Пізніше Курмашевій висунули додаткове звинувачення у поширенні фейків про російських військових, що, за твердженням російської влади, є наслідком її роботи над книгою про росіян, що виступають проти вторгнення в Україну. Радіо Свобода, а також уряд США, назвали ці звинувачення абсурдними.

Перебуваючи у в'язниці, Курмашева каже, складно було зберігати надію через брак доступу до інформації та новин.

"Це була довга зима без жодної інформації, без жодних зрушень у моєму [розслідуванні]. Настала холодна зима, весна, і нічого не відбувалося. А потім раптом мої судові процеси були прискорені, і це було ознакою того, що щось може статися", – сказала вона.

"Я нікого не ненавиджу"

19 липня, після закритого таємного судового процесу, Курмашеву визнали винною судом Татарстану і засудили до шести з половиною років позбавлення волі.

Того ж дня російський суд визнав винним американського репортера Евана Гершковича, який працював на The Wall Street Journal. Журналіста заарештували в Єкатеринбурзі у березні 2023 року за звинуваченням у шпигунстві.

Wall Street Journal та уряд США назвали переслідування Гершковича фіктивним.

"Я дізналася, що суд над Еваном [відбувся] того ж дня, і чомусь подумала, що це може бути знаком. Потім на деякий час знову настала тиша, а потім мене забрали з в'язниці в Казані в [...] інше місце", – розповіла вона.

"Коли мене везли цим тюремним потягом, мені сказали, що везуть в протилежному напрямку від Москви. Знову ж таки, була надія, але я була готова до всього".

Дивіться також: Діти шпигунів не знали, що вони росіяни. Як звільнення вбивць додає сили диктаторам – експерти

Курмашеву відвезли до Москви, а про місце призначення вона дізналася лише в останній день триденної подорожі.

"І знову з'явилася надія. А потім у Москві мене знову кинули до в'язниці, і ніхто не сказав, як довго я там пробуду, – розповіла вона. - Я завжди вірила в обмін. Я завжди знала, що ми працюємо над цим: крок за кроком, маленькими, обережними кроками, але це була моя єдина надія. В іншому випадку ув'язнення на шість з половиною років для журналістки, для жінки – це абсурдний вирок… Моя надія допомогла мені пройти через це", – зауважила вона.

Курмашева сказала, що вона все ще насолоджується радістю від возз'єднання з двома доньками та чоловіком. Її чоловік - Павло Буторін, він очолює російськомовний канал Радіо Свобода "Настоящєє врємя".

На запитання, які вона переживає емоції, журналістка відповіла: "Це точно не гнів. Я не злюся. Я нікого не ненавиджу… Мені дуже шкода. Я відчуваю співчуття, що людям довелося виконувати ту роботу, яку вони виконували: суддям, слідчим, офіцерам, охоронцям".

Обмін полоненими, який відбувся 1 серпня, включав 24 людини, в тому числі Курмашеву і Гершковича, в межах складної угоди між сімома країнами. За словами офіційних осіб, угода стала можливою внаслідок багатомісячних кропітких переговорів.

Дивіться також:

Your browser doesn’t support HTML5

Студія Вашингтон.Як обмін ув'язненими між США та РФ вплине на Україну