“Це були сльози щастя. Я не могла припинити обіймати моїх дітей” – Алсу Курмашева про свободу

Журналістка, редакторка татарсько-башкирської служби Радіо Свобода Алсу Курмашева. Фото: Голос Америки

Після дев’яти місяців несправедливого ув’язнення, американсько-російська журналістка, редакторка татарсько-башкирської служби Радіо Свобода Алсу Курмашева пристосовується до життя на свободі з її родиною у Празі. Під час візиту до Вашингтону, коли Алсу отримувала нагороду, вона розповіла Голосу Америки, що у неї на думці - долі політичних в’язнів, які продовжують перебувати в Росії.

Алсу Курмашева мріяла місяці про возз’єднання з родиною. Цей момент настав 2 серпня на авіабазі Ендрюс поблизу Вашингтона після понад дев’яти місяців несправедливого ув’язнення в Росії.

“Мене зустріли президент та віцепрезидентка і це була велика честь для мене. Але все, що я могла бачити – мої доньки”, – розповідає про чутливий момент Алсу.

Курмашеву затримали у червні 2023 року, коли вона відвідувала родичів у місті Казань. Спочатку її звинуватили в тому, що вона не задекларувала свій американський паспорт. Журналістку відпустили, але заборонили виїжджати з країни.

Однак у жовтні того ж року її заарештували, ув'язнили та звинуватили в тому, що вона не маркувала себе "іноземним агентом", відповідно до ухваленого в Росії закону. Міжнародні правозахисні організації вважають цей закон таким, що обмежує діяльність журналістів та громадянського суспільства.

Пізніше Курмашевій висунули додаткове звинувачення у поширенні фейків про російських військових, що, за твердженням російської влади, є наслідком її роботи над книгою про росіян, що виступають проти вторгнення в Україну. Радіо Свобода, де вона працювала, а також уряд США, назвали ці звинувачення абсурдними.

Журналістку зрештою засудили на таємному російському суді за обвинуваченнями в поширенні неправдивої інформації про російську армію до шести з половиною років позбавлення волі.

“Я була ув’язнена 288 днів і кожна хвилина була стражданням. Ти проходиш через приниження. Ув’язнені в Росії та Білорусі не мають жодних прав”, – говорить Алсу.

Звільнена в рамках історичного обміну полоненими 1 серпня, Курмашева спочатку поїхала у Техас на реабілітацію, а згодом – відновлюватись додому в Прагу. “Від сьогодні я хочу насолоджуватись моїм життям”, – розповідає вона.

Почуття переповнювали Алсу, коли вона повернулась додому, в квартиру, де жила її родина у Празі: “Я плакала. Я плакала вперше за багато днів. Я знала, що плакатиму тому, що це значило так багато. Це були сльози щастя. Я не могла припинити обіймати моїх дітей”.

Справа Курмашевої – частина ширшої кампанії Москви проти незалежних медіа. Вона була одним із двох американських журналістів, які на визначенням американських урядовців, були незаконно затримані в Росії.

Так само, як і Курмашева, журналіст Wall Street Journal Еван Гершкович був затриманий і засуджений в Росії за сфальсифікованими звинуваченнями. Його також звільнили під час великого обміну. Новини про звільнення Гершковича були дуже емоційними для Пола Бекетта, який очолював кампанію Wall Street Journal за звільнення журналіста.

“Сльози полегшення, усмішка радості — важко усвідомити. Я думаю, що це все ще трохи важко повністю усвідомити, в момент, коли вдалось підняти цю величезну вагу, відчувалось, як всі вкладені зусилля в цей момент окупились”, – говорить Бекетт.

Попри близько 500 днів, які Гершкович провів у російській в’язниці, він почуває себе добре, каже Бекетт: “Просто чудово почати своє життя – чи почати наново. Це те, на чому ми зосереджувались. Думаю, він взяв час, щоб відновитись і знову стати на ноги”.

Справи Гершковича і Курмашевої – прояв жорстких репресій російського уряду проти незалежних журналістів. “Журналісти бояться шукати незалежні джерела інформації, тому що всі ці джерела в Росії заборонені або визнані незаконними. Все суспільство і медіа переведені на режим виживання”, – наголошує Алсу.

Після возз’єднання з родиною Курмашева прагне сфокусувати свою увагу на допомозі іншим політичним в’язням в Росії, зокрема трьом її колегам з Радіо Свобода.

Дивіться також: "Я нікого не ненавиджу, відчуваю співчуття до суддів, слідчих, офіцерів". Алсу Курмашева - про емоції після звільнення з російської тюрми

Дивіться також: "Я нікого не ненавиджу, відчуваю співчуття до суддів, слідчих, офіцерів". Алсу Курмашева - про емоції після звільнення з російської тюрми