США наклали санкції на китайські фірми за допомогу Росії у виробництві безпілотників дальнього радіуса дії "Гарпія-3"

Російські безпілотники на виставці виробників і операторів безпілотних літальних систем в промисловому парку Рудньово в Москві, Росія, 27-го квітня, 2023 року. (Фото SputnikAP)

У четвер Сполучені Штати оголосили про нові санкції проти китайських компаній через їхню участь у розробці, будівництві та постачанні російської моделі ударного безпілотника дальнього радіуса дії "Гарпія-3" (G3), повідомило Міністерство фінансів США.

Росія все більше покладається на експертизу іноземних професіоналів та імпорт складних технологій, щоб підтримувати свою програму виробництва зброї для просування воєнної кампанії в Україні, - заявив в.о. заступника міністра фінансів США Бредлі Сміт. - Ми продовжимо руйнувати мережі, які дозволяють Росії закуповувати і використовувати цю сучасну зброю".

Санкції запроваджено проти двох китайських організацій, які безпосередньо беруть участь у виробництві та доставці безпілотників, які Росія використовує у війні проти України.

Йдеться про компанії – Jin Ben Limbach, яка займається виробництвом авіаційних двигунів та Red Lepidus, яка працює з російською компанією TSK Vektor і допомагає у постачанні безпілотників до Росії.

Санкції також запроваджено проти генерального директора TSK Vektor – Артема Ямщикова та російської компанії PD vector, яка займається постачанням безпілотників.

"У сукупності ми маємо систему, в якій китайські компанії співпрацюють з російськими компаніями, щоб фактично розробити, побудувати та відправити БПЛА великої дальності", – сказав представник адміністрації.

Як зазначив американський урядовець, TSK Vektor перебуває під санкціями США з початку 2024 року і китайській стороні було про це відомо, а також китайське керівництво отримало попередження щодо цієї співпраці.

"Ми дуже сподіваємося, що ця акція стане сигналом того, що ми будемо готові діяти щоразу, коли побачимо акторів, які свідомо, навмисно озброюють Росію та продовжують конфлікт в Україні", – повідомив представник американської адміністрації.

Як писав Голос Америки, наприкінці вересня агенція Reuters повідомила з посиланням на двох співрозмовників у європейській розвідці, що нові безпілотники "Гарпія-3" для російського підприємства почали виготовляти у Китаї.

У повідомленні йшлося, що компанія "Купол", дочірнє підприємство російської державної збройової компанії "Алмаз-Антей", розробила нову модель безпілотника "Гарпія-3" (Г3) за допомогою місцевих фахівців і провела льотні випробування в Китаї.

"Гарпія-3" може пролетіти близько 2000 км з вантажем до 50 кг, згідно зі звітами “Купола” Міністерству оборони РФ. Згідно з повідомленнями, зразки Г3 та деяких інших моделей безпілотників, вироблених в Китаї, були доставлені “Куполу” в Росії для подальших випробувань із залученням китайських експертів.

Міністерство закордонних справ Китаю повідомило Reuters, що йому не відомо про такий проєкт і додало, що в країні запроваджені суворі заходи контролю за експортом безпілотників.

Дивіться також: Про секретний російський проєкт бойових безпілотників у Китаї Reuters розповіли джерела в розвідці