США попереджають про можливу загрозу безпеці синагог і мечетей Румунії

Члени спеціального підрозділу румунської жандармерії перед синагогою Єшуа Това в центрі Бухареста після того, як посольство США в Румунії попередило про загрози, що можуть бути націлені на синагоги, храми та мечеті у вихідні 11-13 жовтня. в Румунії, субота, 12 жовтня 2024 р. (AP)

Сполучені Штати закликають своїх громадян не відвідувати культові споруди у Румунії у ці вихідні – про це заявило посольство країни в Бухаресті.

Відомство заявило, що «отримало дані про загрози, потенційно спрямовані на синагоги, храми чи мечеті в Румунії на вихідних 11-13 жовтня».

«Посольство закликає громадян США проявляти підвищену обережність поблизу релігійних установ в Румунії в цей період», – йдеться в повідомленні.

Водночас Служба розвідки Румунії (SRI) заявила, що не має інформації, яка б виправдовувала підвищення рівня терористичної загрози. Разом з тим SRI додає, що діятиме з підвищеною увагою, аби захистити безпеку Румунії.

Єврейська спільнота 11 і 12 жовтня відзначає релігійне свято Йом Кіпур, Судний день, коли віряни зосереджуються на пості та покаянні. Цього року святкування відбувається на тлі загострення напруги на Близькому Сході.

1-го жовтня Іран запустив по Ізраїлю близько 180 балістичних ракет. У Тегерані заявили, що це – відповідь на загибель союзників Ірану у боротьбі з Ізраїлем – лідерів угруповань ХАМАС (визнана терористичною у США і ЄС) і Хезболла, яка є як озброєною групою, так і ліванською політичною партією, у США визнана терористичною організацією.

Від кінця вересня Ізраїль завдає ударів по об’єктах Хезболли в Лівані, зокрема у столиці країни, Бейруту. Ізраїльська армія також проводить у Лівані наземну операцію й одночасно продовжує бойові дії в Секторі Гази проти угруповання ХАМАС.

Your browser doesn’t support HTML5

Через рік після нападу ХАМАС на Ізраїль: родичі сумують за загиблими й тими, хто досі в полоні. Відео