США продадуть Тайваню системи NASAMS, що пройшли бойові випробування в Україні

На ілюстративному фото військові іспанської армії готують наземну ракетну систему протиповітряної оборони NASAMS середньої дальності на авіабазі Лієлварде, Латвія, 29 березня 2023 року. REUTERS

Пентагон повідомив у п’ятницю, що Сполучені Штати схвалили потенційний пакет зброї на 2 мільярди доларів Тайваню, що включатиме вперше поставку передової бойової системи протиповітряної оборони, що пройшла випробуваної в Україні.

Сполучені Штати зобов’язані за законом надати Тайваню засоби для захисту, незважаючи на відсутність офіційних дипломатичних зв’язків, що викликає постійний гнів Китаю, який претендує на півострів.

Китай посилює військовий тиск на острівну державу, включно з проведенням нового раунду військових навчань навколо острова минулого тижня. Маневри біля берегів Тайваню відбуваються вдруге після того, як Лай Чін-те вступив на посаду президента Тайваню в травні.

Агентство Пентагону з питань співробітництва в галузі оборони заявило, що новий продаж складатиметься з ракетних систем і радіолокаційних систем на суму 1,16 мільярда доларів США на суму приблизно 828 мільйонів доларів.

«Цей запропонований продаж відповідає національним, економічним інтересам і інтересам безпеки США, підтримуючи постійні зусилля одержувача з модернізації своїх збройних сил і підтримки надійної обороноздатності», — йдеться в заяві.

Заява додає, що продаж допоможе підвищити безпеку Тайваню та "сприятиме підтримці політичної стабільності, військового балансу та економічного прогресу в регіоні".

За повідомленням, продаж ракетної системи призначений для трьох рішень протиповітряної оборони середньої дальності Національної удосконаленої зенітно-ракетної системи (NASAMS), які включають передові ракети наземного повітря AMRAAM збільшеної дальності дії.

Система NASAMS пройшла бойові випробування в Україні і представляє значне збільшення можливостей протиповітряної оборони, які Сполучені Штати експортують на Тайвань, у той час як попит на цю систему різко зростає.

Джерело в уряді США повідомило Reuters на умовах анонімності, що NASAMS є новою зброєю для Тайваню, а Австралія та Індонезія є єдиними іншими в регіоні, які мають її на озброєнні.

Міністерство оборони Тайваню привітало цю заяву, відзначивши, що системи NASAMS пройшли бойове випробування в Україні та додавши, що це допоможе спроможності протиповітряної оборони Тайваню в умовах частих військових маневрів Китаю.

Збройні сили Тайваню зміцнюють своє озброєння, щоб краще протистояти будь-якій атаці з боку Китаю, включаючи будівництво власних підводних човнів для захисту життєво важливих морських ліній постачання.

Китай називає керівництво Тайваню "сепаратистами" і відхилив його неодноразові заклики до переговорів. Президент Лай відкидає претензії Пекіна на суверенітет Тайваню, кажучи, що тільки народ острівної держави може вирішувати своє майбутнє.

У суботу уряд Китаю заявив, що жодна «зовнішня сила» не може змінити майбутнє Тайваню.

"У "незалежності Тайваню" не може бути майбутнього. Майбутнє Тайваню полягає в повному возз'єднанні батьківщини", – йдеться в заяві Управління Китаю у справах Тайваню.

Дивіться також: США та Японія проводять навчання на тлі напруженості навколо Тайваню