72-річний американець на суді у Москві визнав себе винним в участі у війні на боці України - медіа

72-річний громадянин США Стівен Габбард визнав себе винним у московському суді за звинуваченнями в найманстві. Як повідомили російські державні ЗМІ, під час слухання він зізнався, що отримував гроші, щоб воювати за Україну.

"Так, я погоджуюся з обвинуваченням", — сказав він у суді, згідно з повідомленням російських медіа. Прокуратура стверджує, що Габбард підписав контракт з українським загоном територіальної оборони в місті Ізюм.

Прокуратура заявила, що американець погодився воювати за Україну за нібито 1000 доларів на місяць і пройшов курс підготовки, отримав зброю та боєприпаси.

Габбард захопили російські військові 2 квітня 2022 року.

Посольство США в Москві не коментує ситуацію через питання конфіденційності.

Минулого тижня московський суд помістив Габбарда, уродженця Мічигану, під варту щонайменше до 26 березня 2025 року.

Раніше державні ЗМІ РФ повідомляли, що Габбард переїхав до Харкова у 2014 році, де він жив з місцевою жителькою.

Наприкінці травня 2022 року, через три місяці після того, як Росія розпочала свою повномасштабну агресію проти України, Telegram-канали та ЗМІ, близькі до російського уряду, опублікували відео чоловіка, який представлявся як Стівен Джеймс Габбард, який тоді сказав, що він в Ізюмі начебто став свідком того, як українські збройні сили "обстрілювали Ізюм з пропагандистською метою та для створення паніки серед місцевих жителів".

Невідомо, за яких обставин і де було знято відео, але жінка з профілем Тріші Габбард Фокс у Facebook 27 травня повідомила, що її брат Стівен Джеймс Габбард був "викрадений в Україні майже три роки тому" і що є два відеозаписи, на яких його зв'язують і побивають "російські чеченські солдати".

Вашингтон твердить, що Кремль затримує американських громадян їх за сфабрикованими звинуваченнями, щоб потім використовувати їх як розмінну монету в переговорах про повернення росіян, засуджених за злочини в Сполучених Штатах та інших західних країнах.

Кілька громадян США залишаються за ґратами в Росії. 1 серпня відбувся значний обмін ув'язненими. Серед звільнених Росією були громадяни США: журналістка Радіо Свобода Алсу Курмашева, репортер Wall Street Journal Еван Гершкович і колишній морський піхотинець США Пол Вілан.

Дивіться також: США модернізують оборону у відповідь на загрозу "нової холодної війни"