У США заарештували чоловіка за спробу переслати в Іран компоненти для військової авіації. Прокурори справи згадали Україну

Архівне фото. Винищувач F-4 на фоні мінарету у Туреччині. Фото: REUTERS/Murad Sezer

У Каліфорнії заарештували американця іранського походження за звинуваченням у спробі незаконно експортувати в Іран авіаційні компоненти, які зокрема використовуються у військових літаках.

Про це повідомляє Міністерство юстиції США.

За актом обвинувачення, 68-річний Джеффрі Чанс Надер з партнерами у 2023 році змовились придбати та незаконно, в обхід санкцій, експортувати зі США в Іран чотири типи авіаційних компонентів, загалом близько 30-ти частин.

Деякі з цих компонентів, як мовиться в документі, призначені для використання на винищувачах F-4, які є в арсеналі Ірану. В акті обвинувачення не уточнюють, які саме це були компоненти, і чи використовуються вони в безпілотниках.

За даними обвинувачення, Надер отримав замовлення від клієнтів в Ірані та координував закупівлю авіаційних компонентів з іранськими бізнес-партнерами.

У кількох випадках Надер повідомляв американським постачальникам, що кінцевим користувачем товарів є його компанія Pro Aero Capital, що базується в Каліфорнії.

Після отримання авіаційних компонентів Надер кілька разів намагався їх експортувати в Об’єднані Арабські Емірати (ОАЕ), далі їх мали перевантажити та відправити клієнту в Ірані. Втім йому не вдалося вивезти їх зі США, товар затримали агенти Міністерства торгівлі. Наразі цю справу розслідують ФБР та Бюро промисловості та безпеки при Міністерстві торгівлі США.

“Атаки Ірану та його поплічників на союзників США на Близькому Сході та їх постійне постачання безпілотників та інших технологій Росії для використання їх у незаконній війні проти України демонструють, чому ми повинні зробити все можливе, щоб зупинити спроби Ірану придбати американські частини, послуги та технології", - заявив прокурор округу Колумбія Метью М. Грейвс, він закликав інші країни також притягати до відповідальності тих, хто незаконно постачає товари та послуги в Іран.

“Іран не має права використовувати вироблені у США частини та компоненти, щоб тримати свої літаки та дрони в небі”, — сказав помічник міністра торгівлі США з контролю за експортом Метью С. Аксельрод.

Раніше Голос Америки повідомляв про те, як у США судять колишнього офіцера військової розвідки, за звинуваченнями в передачі Китаю секретів армії США, зокрема інформації про війну в Україні.

Читайте також:

Дивіться також: Politico: Байден “відкритий” для обговорення відправки в Україну крилатих ракет великої дальності
Дивіться також: Google: Іранська група намагається атакувати виборчі штаби кандидатів у президенти США