В Україні відзначили День собороності

Міст Патона, Київ. Фото: Тетяна Сергієнко

Влада і опозиція відзначили День Соборності звинувачуючи один одного у спробах розколоти державу і деструктивних діях водночас закликаючи націю до єдності. Попри ці заяви, політики з непримиренних таборів святкували порізну. Урядовці поклали квіти до пам'ятників Тарасові Шевченку і Михайлові Грушевському. Офіційні заходи пройшли на центральній площі століці – Майдані Незалежності. Згодом прем'єр і президент взяли участь в урочистому зібранні у Палаці «Україна. Опозиційні ж сили заходи влади проігнорували.

Президент Янукович у своєму виступі і привітанні, які транслювалися на багатьох телевізійних каналах, закликав громадян до єдності в непростий період проведення непопулярних реформ. Він закинув опозиції деструктивні дії, які порушують сабільність в країні:

«Вперше за останні 20 років ми зуміли забезпечити політичну стабільність і розпочали глибоку модернізацію держави. Це не подобається політикам, які через невміння об’єднувати зусилля, через нескінченні чвари привели країну до глибокої соціально-економічної кризи і тепер намагаються будь-якою ціною повернутися до влади. Вони говорять про політичні репресії, намагаються дискредитувати нашу державу в очах міжнародної спільноти. Вони знову кличуть людей на барикади, знову намагаються довести, що частина суспільства належить до патріотів і демократів, а інша – до їх антиподів».

Проте й для тих хто опонує нинішній владі, свято єдності не стало стимулом об'єднатися. Політичні партії, що претендують на лідерство в опозиційному таборі, святкували на різних майданах.

Симпатики Блоку Юлії Тимошенко зібралися послухати свого лідера на Софіївській площі. Екс-прем'єр закликала своїх послідовників до молитви:
«Я не знаю сильнішої дії, ніж молитва. Наша спільне звернення до Господа допоможе нам об'єднатися задля єдності країни. Я вірю, що Господь почує нашу спільну молитву, і Україна нарешті отримає благословення».

Інша частина опозиційних партій мітингувала на Контрактовій площі. Там зібралися симпатики партії «Фронт змін» Арсенія Яценюка, навколо якої минулого тижня вирішили об'єднатися декілька менших політичних проектів. Колишній спікер закликав главу держави не роз'єднувати країну: «Ви її не розділяйте. Вона об’єднана. І не вам говорити про те, як її об’єднувати. Українці добре розуміють, що і у Львові, і в Луганську – ми всі українці. Можливо, ми розмовляємо різними мовами, ходимо до різних церков, але ми всі є українці!».

Мітинги і акції виявилися не настільки масовими, як очікувили організатори. У Партії регіонів побачили в цьому позитив: «Політичні сили, які віддають перевагу не констуктивній роботі, реформам, модернізації та побудові сильної держави, а безутримному популізму, в черговий раз закликаючи українців вийти на барикади, розколюючи країну, сіючи суперечки, так і не змогли отримати підтримку людей», - заявив лідер парламенсткої фракції ПР Олександр Єфремов.

Натомість опозиція заявляє, що влада перешкоджала її симпатикам із інших регіонів потрапити до столиці, зупиняючи автобуси. В БЮТ кажуть, що міліція не випустила за межі областей транспорт із Львова, Одеси і Дніпропетровська. В партії кажуть, що під тиском влади перевізники відмовлялися виконувати укладені угоди про надання транспортних послуг.

В МВС заяви опозиціонерів заперечили. За даними Державтоінспекції, для участі в акціях до столиці прибуло майже тисяча осіб на 31 автобусі. Водіям запропонували спеціальні місця для паркування на околицях міста і попросили громадян дістатися до центру на громадському транспорті. Керівництво МВС обіцяє покарати своїх співробітників, які могли безпідставно перешкоджати пересуванню громадян для участі в святкових заходах і каже, що святкові заходи обійшлися без суттєвих правопорушень.