Компанія Форд інвестує мільярд доларів у новий завод в Індії

Працівник заводу Ford Motor Co. поблизу індійського міста Ченнай.

Індійський ринок легкових авто є одним з найперспективніших в світі. Очікується, що Форд завод у штаті Гуджараті на заході Індії випускатиме 240 тисяч авто щороку і дасть роботу 5 тисячам працівників. Завод має розпочати роботу в 2014 році.

Завод в Гуджараті стане вже другим заводом Форда в Індії після виробництва розташованого в місті Ченнай, яке також незабаром буде розширено.

Форд не єдиний автовиробник, який збільшує виробничі потужності в Індії. Японський автовиробник Тойота цього тижня повідомив, що планує інвестувати ще 220 мільйонів доларів в розширення свого виробництва.

За оцінками Спілки індійських автовиробників, протягом 2-3 наступних років виробники інвестують в Індію більше 15 мільярдів доларів.

Індійський автомобільний ринок є другим у світі за швидкістю зростання.

Зростання ринку зумовлене збільшення середнього класу, який в свою чергу зростає через піднесення індійської економіки. Продаж авто в Індії за минулий рік зріс майже на третину. Втім, незважаючи на зростання продажів, лише незначна частина більш як мільярдного населення Індії має можливість придбати автівку.

За словами голови Спілки індійських автовиробників, Вішну Матура, країна має величезний потенціал для зростання авто ринку.

«Якщо подивитись на рівень проникнення індійського авто ринку, то він знаходиться на рівні близько 10 авто на тисячу людей. В деяких розвинених країнах як от США чи Європа, він становить 500 авто на тисячу людей», – каже Вішну Матур.

Більшість зарубіжних автовиробників випускають в Індії компактні, економічні авто. Ці дешеві автівки не лише добре продаються в Індії – попит на них зростає і в деяких інших країнах. Такі компанії як Хюндай та Форд експортують компактні авто з Індії до Європи, Росії та Латинської Америки.

Автовиробники не лиже випускають авто в Індії. Вони вже почали інвестувати в місцеві центри проектування та дослідницькі центри.

Створення найдешевшої в світі автівки Нано індійською компанією Тата груп привернуло увагу світу до здатності Індії створювати власні автомобілі.

За словами Матура, Індія вже зарекомендувала себе низькою вартістю виробництва авто в країні.

«Вартість виробництва авто в Індії становить незначно частку вартості його виробництва в США, чи Європі», – розповідає Вішну Матур.

Зростання продажів в Індії допомагає світовим автовиробникам відшкодувати втрати, яких вони зазнають через зменшення продажів в багатьох розвинених країнах.

Очільник Форд в Індії, Майкл Бонегам, вже заявив, що його компанія планує агресивно розширяти присутність на ринках, які мають найбільший потенціал зростання.