Астероїди загрожують Землі - вчені

15 лютого 2013 голівудський сценарій став кошмарною реальністю для мешканців Челябінська
Учені з різних країн світу закликають розробити план захисту нашої планети від астероїдів. У космосі неподалік Землі літає, лише підрахованих, мільйон астероїдів, що становлять потенційну загрозу.

Науковці знають як запобігти загрозі, але для втілення цього плану в життя світ повинен скоординувати свої дії, кажуть вчені. Вони звертаються до ООН, щоб об’єднати зусилля навколо захисту планети від небезпеки з космосу.

Десятками років голлівудські фільми, такі як «Зіткнення з безоднею»,чи «Армагеддон» лякали глядачів велетенськими астероїдами.

Your browser doesn’t support HTML5

НАСА притягне до Землі величезний астероід

Аж ось 15 лютого 2013 голівудський сценарій став кошмарною реальністю для мешканців Челябінська.

Більше тисячі людей постраждали, коли у небі над Росією вибухнув метеорит. Шкода не така вже і страшна у порівнянні з астероїдом, що призвів до вимирання динозаврів 65 мільйонів років тому; чи шкодою, завданою Тунгуським метеоритом у 1908 році, який знищив понад дві тисячі квадратних кілометрів сибірської тайги.

Чи навіть метеоритом, який влучив на територію сьогоднішньої Аризони 50 тисяч років тому. Той «космічний гість» пробив кратер, завбільшки у Сан-Франциско.

Падіння астероїдів не є випадковим явищем.

Your browser doesn’t support HTML5

НАСА віддала космос приватним перевізникам

Приблизно 10 тисяч астероїдів літають на орбіті нашої сонячної системи. І це лише один відсоток з мільйона чи більше астероїдів у космічному просторі.

Нещодавно на науковій зустрічі в Американському музеї природничої історії у Нью-Йорку астрофізик Ніл де Ґрес Тайсон застеріг про загрозу падіння астероїдів на Землю.

Поговорити детальніше на цю тему Ніл зібрав колег з Асоціації дослідників космосу, де серед запрошених був і астрофізик Томас Джонс, який сказав:

«Один з таких вибухів може призвести до глобальних проблем у сільському господарстві і голодної смерті мільярдів людей, не рахуючи тих, які загинуть у результаті самого вибуху. Навіть невеликі астероїди можуть знищити ціле місто і забрати життя сотень тисяч людей».

Приблизно 10 тисяч астероїдів літають на орбіті нашої сонячної системи
Астероїди – темні мінерали, які майже не відображають сонячного світла і тому їх важко побачити зі землі. Але інфрачервоні датчики на космічному телескопі здатні виявляти тепло, яке вони черпають від Сонця.

Саме виявленням цих небесних тіл і буде займатися телескоп Сентеніал, записувати дані і створювати карти. Місія Сентеніал є творінням колишнього астронавта Едварда Лу і його Фонду Бі-612, завданням якого є зменшити загрозу астероїдів. Запуск місії планується на 2018 рік.

Колишній астронавт Едварда Лу пояснює:

Your browser doesn’t support HTML5

На шляху до Марсу людина може змінитись

«Наш телескоп достатньо потужний, так що можете бачити брикети вугілля з дистанції у 10 разів за дистанцію між Нью-Йорком і Лос-Анджелесом».

Щойно астероїд буде помічено і визначено його місцезнаходження, супутникові дефлектори можуть злегка змінити його курс або підірвати за допомогою ядерної зброї – щоб не дати йому завдати смертельної шкоди Землі. Одним словом - запобігти сценарію, змальованому у фільмі 1957 року «День, коли вибухнуло небо».

І це не кіно – мова йде про збереження цілком реальної планети.