Внаслідок останньої атаки Ізраїлю на Бейрут загинуло шестеро та поранено семеро осіб

За словами ізраїльських військових, вони продовжують атаки на Бейрут, їхні цілі - це бойовики угруповування "Хезболла"

Представники охорони здоров'я Лівану повідомили, що в четвер ізраїльська авіація завдала удару по житловому будинку в Бейруті, убивши щонайменше шестеро та поранивши ще семеро осіб.

Ізраїльські військові заявили, що проводять операції, націлені на Бейрут, продовжуючи атаки, які, як вони стверджують, спрямовані проти бойовиків угруповування "Хезболла".

"Ще одна безсонна ніч у Бейруті, – заявила спеціальний координатор ООН у справах Лівану Жанін Хенніс-Пласшерт у четвер у соціальній мережі X. – Підраховуючи вибухи, які стрясають місто. Жодних попереджувальних сирен. Невідомо, що буде далі. Попереду лише невизначеність. Тривога та страх усюдисущий".

Збройні сили Ізраїлю заявили в четвер, що їхні авіаудари досягли цілей бойовиків у Лівані, включаючи будівлю в Бінт-Джбейлі на півдні Лівану, яку "Хезболла" використовувала для зберігання зброї. За даними Ізраїлю, під час удару було вбито близько 15 бойовиків.

Ізраїль оголосив у середу про загибель восьми своїх солдатів, які були вбиті в боях з Хезболлою на півдні Лівану, через день після того, як Тель-Авів почав "обмежену" наземну операцію зі знищення інфраструктури бойовиків."

"Ми перебуваємо в розпалі жорсткої війни проти іранської осі зла, яка прагне знищити нас, – заявив прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу у відеозверненні. - Цього не станеться, бо ми будемо разом. Ми повернемо наших заручників на півдні. Ми повернемо наших жителів на північ. Ми забезпечимо Неца [вічність] Ізраїлю".

Іран атакує Ізраїль

1 жовтня Іран атакував Ізраїль, використавши близько 200 балістичних ракет

Напруженість у регіоні різко загострилася 1 жовтня, коли Іран атакував Ізраїль, використавши близько 200 балістичних ракет.

Іран обстріляв Ізраїль напередодні єврейського нового року, аби помстися за серію успішних атак Тель-Авіва проти довірених осіб Ірану у регіоні. У липні у Тегерані був вбитий палестинський лідер ХАМАСу Ісмаїл Ханія, а минулого тижня у Бейруті - лідер ліванської Хезболли Хасан Насралла.

Нетаньягу попередив, що Тегеран "заплатить" за напад, і його кабінет безпеки зустрівся пізно 1 жовтня, аби обговорити можливу відповідь. Дехто припускає, що Ізраїль може завдати удару по нафтопереробних заводах Ірану або навіть його ядерних об’єктах.

Відповідаючи на питання, чи підтримав би він удар по ядерних об’єктах Ірану, президент США Джо Байден у середу відповів, що не підтримає.

"Відповідь — ні, — сказав він журналістам після телефонної розмови з лідерами "Групи семи". - Ми будемо обговорювати деякі речі з ізраїльтянами — що вони збираються робити, — але всі семеро з нас погоджуються, що вони мають право відповідати, що повинні відповідати пропорційно".

Засідання Ради Безпеки ООН

2 жовтня у Нью-Йорку Рада Безпеки ООН провела екстрене засідання, щоб обговорити погіршення ситуації на Близькому Сході.

"Гарячі пожежі на Близькому Сході швидко перетворюються на пекло", — заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, який взяв участь у засіданні. Він повторив свої заклики до негайного припинення вогню в Газі, звільнення всіх заручників і припинення бойових дій у Лівані.

ООН має майже 10 тис. миротворців на півдні Лівану, які стежать за кордоном з Ізраїлем. Гутерріш заявив, що вони залишаться на своїх позиціях, попри прохання Ізраїлю їх передислокувати.

Заступник постійного представника Лівану при ООН Хаді Хашем повідомив: заяви Ізраїлю про те, що військове вторгнення в Ліван є "обмеженим", - неправда.

"Те, що Ізраїль стверджує, що це лише обмежені хірургічні військові операції, не відповідає дійсності, — заявив він. - Збитки, завдані цивільному населенню та цивільній інфраструктурі, величезні".

Члени Радбезу висловили стурбованість ракетним ударом Ірану по Ізраїлю та виряджання Ізраїлем військ на південь Лівану. Вони також попередили, що не можна допустити подальшої ескалації.

"Ситуація в Лівані серйозна, - сказав посол Франції при ООН Ніколя де Рів'єр. - Військові операції посилюються, ізраїльська армія здійснила наземне вторгнення, порушуючи суверенітет Лівану, а "Хезболла" продовжує напади на Ізраїль". Він додав, що Франція виступає проти будь-якої наземної операції Ізраїлю в Лівані.

Постійний представник Ізраїлю при ООН Денні Данон відкинув заклики Ради Безпеки до деескалації, заявивши, що вони лише підбадьорюють Іран. "Іран повинен заплатити високу ціну за цю атаку, — сказав він. – Решта — це співучасть. Нехай вас не вводить в оману той факт, що минулої ночі ізраїльська протиповітряна оборона здійснила практично диво, врятувавши незліченну кількість життів".

Постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд під час засідання Радбезу заявила, що іранський режим відповідатиме за свої атаки на Ізраїль. Вона також застерегла Іран від вжиття дій проти Сполучених Штатів або подальших дій проти Ізраїлю

Постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що напад Ірану "жодним чином не був оборонним", і закликала членів Радбезу запровадити санкції проти Корпусу вартових ісламської революції за підтримку тероризму.

"Немає жодних сумнівів: підтримка Іраном регіональних посередників безпосередньо сприяла кризі в Газі та Лівані, — повідомила американська посолка під час засідання. - Іранський режим відповідатиме за свої дії. І ми рішуче застерігаємо від вжиття Іраном — або його союзниками — дій проти Сполучених Штатів або подальших дій проти Ізраїлю".

Дивіться також: Ізраїль оголосив генсека ООН персоною нон грата. У Тегерані готуються до відповіді на обстріл Ізраїлю