ППО та розвиток української оборонної промисловості - Остін назвав пріоритети засідання "Рамштайн"

Генсек НАТО Єнс Столтенберг, голова Об’єднаного комітету начальників штабів США Чарльз Браун, міністр оборони США Ллойд Остін та міністр оборони України Рустем Умєров на 23 засіданні Контактної групи "Рамштайн" у Брюсселі, 13 червня 2024. REUTERS/Johanna Geron

Союзники повинні шукати нові рішення для викликів, які Україна має у протиповітряній обороні через російську агресію, а також для безпеки України у довготривалій перспективі.

Про це заявив глава Пентагону Ллойд Остін, відкриваючи 23 засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" у Брюсселі за участі міністрів оборони і високопосадовців майже 50 країн світу.

Більше ППО для України

"В час, коли ми збираємося сьогодні вранці, українські сили ведуть важкий бій. На Харківщині та в інших місцях Кремль посилює бомбардування українських міст і мирних жителів", - заявив Остін і підкреслив, що Україні терміново потрібні додаткові засоби протиповітряної оборони для оборони неба від російських атак.

Ставки цієї війни високі, а виживання України під загрозою

Раніше генсек НАТО Єнс Столтенберг також привітав нещодавні рішення союзників, включно з Німеччиною та Італією, надати Україні додаткові системи протиповітряної оборони, і заявив, що він очікує подальших дискусій та рішень з цього приводу "найближчими днями та тижнями".

У своєму виступі Остін додав: "Це критичний момент. Ставки цієї війни високі, а виживання України під загрозою. Але як і вся наша безпека, ніхто з нас не хотів би жити у світі, де Путін виграє".

За словами глави американського оборонного відомства, ця оборонна коаліція продовжить відповідати на безпекові виклики в Україні, зокрема для посилення та оновлення Збройних сил в майбутньому.

Україна потребує широкої, ефективної та самозабезпечуваної оборонної галузі

"Для довготермінової безпеки Україна потребує широкої, ефективної та самозабезпечуваної оборонної галузі, тож США тісно працюють з цією контактною групою, щоб посилити українську оборонну промисловість і розвивати спільні проєкти", - додав він.

Остін також привітав першу участь у "Рамштайні" Аргентини, що нині представлена міністром оборони країни Луїсом Петрі.

Зустріч Остіна й Умєрова

До початку засідання контактної групи Остін зустрівся із міністром оборони України Рустемом Умєровим "та отримав оновлену інформацію про ситуацію на полі бою в Україні".

Це значний крок на шляху до справедливого тривалого миру для України

"Ми як і раніше сповнені рішучості задовольняти нагальні потреби України, включити більше систем протиповітряної оборони, зброї та боєприпасів", - додав американський генерал після зустрічі.

Умєров при цьому повідомив, що вони "детально обговорили планування потреб оборони України, зокрема мобілізаційний процес та оснащення наших бойових бригад".

"Цього тижня на саміті G7 Україна та США підпишуть двосторонню безпекову угоду, - нагадав український урядовець. - Це значний крок на шляху до справедливого тривалого миру для України".

НАТО перебирає координацію підтримки України

Як раніше повідомляв Голос Америки, зараз у Брюсселі триває дводенна зустріч міністрів оборони країн альянсу.

ми побачили, що Сполучені Штати витратили шість місяців на погодження додаткової допомоги. Або як деякі обіцянки від європейських союзників не були виконані

При цьому НАТО планує перебрати від США координацію постачань зброї в Україну для більшої "передбачуваності та відповідальності", повідомив Столтенберг.

Він зазначив: "Ми, звісно, цінуємо те, що Сполучені Штати та всі члени Альянсу зробили, це безпрецедентно. Водночас ми побачили, що Сполучені Штати витратили шість місяців на погодження додаткової допомоги. Або як деякі обіцянки від європейських союзників не були виконані".

Reuters вказує, що таким чином зокрема союзники намагаються "захистити механізм військової допомоги, оскільки скептик стосовно НАТО Дональд Трамп прагне отримати другий термін на посаді президента США".

Дивіться також: НАТО працює над планом довготривалої підтримки України, а нові оголошення щодо ППО можуть бути “найближчими днями та тижнями”