Австрія обирає парламент, в якому крайні праві сподіваються формувати коаліцію

Лідери австрійських партій на останніх теледебатах 26 вересня: (з лівого боку) керівник Соціал-демократичної партії Андреас Баблер, (в середині) керівник Народної партії і чинний канцлер Карл Негаммер, керівник Партії свободи Герберт Кікл.

Парламентські вибори в Австрії у неділю 29 вересня приваблюють увагу зокрема тим, що впродовж виборчої кампанії опитування вказували на значну підтримку крайньої правої Партії свободи, яка виступає проти тіснішої інтеграції ЄС, наголошує на нейтральності, а великою проблемою називає імміграцію.

Австрійська Партія свободи наголошує на внутрішніх інтересах, але її політикам також закидають прихильність до Росії через заяви про необхідність співпраці з Москвою та скарги на тягар міжнародних санкцій.

Очільниця Партії зелених в австрійському парламенті Зіґрід Маурер у квітні 2024 року назвала Партію свободи “продовженням російської руки”.

Карін Кнайсль, відома приятелюванням з Владіміром Путіним, була міністеркою закордонних справ Австрії за поданням Партії свободи до 2019 року, а 2023 р. вона переїхала працювати в Росію.

Керівник Партії свободи Герберт Кікл відкидає звинувачення в проросійськості, а натомість каже, що він і соратники відстоюють лише національні інтереси, а також принципи нейтральності.

Австрія, країна в центрі Європи з населенням 9 мільйонів, є членом ЄС з 1995 року, проте на відміну від більшості держав континенту не входить до НАТО.

Нейтральність Австрії була проголошена 1955 року, як передумова виведення з її території військ СРСР, а також Британії, США і Франції, які контролювали країну після Другої Світової війни.

Після відкритого повномасштабного вторгнення Росії в Україну 2022 року Австрія засудила російську агресію і дотримується міжнародних санкцій щодо Москви, але пряма австрійська допомога Україні лише гуманітарна.

Хто піде в коаліцію?

Герберт Кікл сподівається очолити уряд Австрії, але його партія навіть у разі успіху на виборах може розраховувати лише на понад чверть голосів і напевне буде вимушена формувати коаліцію.

Також на приблизно чверть голосів виборців зараз мають підстави сподіватися консервативна Австрійська народна партія і лівоцентристська Соціал-демократична.

Австрійський парламент має 183 місця, які розподіляються за пропорційним принципом.

Австрійська партія свободи розширила підтримку з 2022 року, коли російська війна проти України стала одним з чинників у різкому зростанні європейських цін на енергію і підвищенні інфляції у багатьох країнах.

Австрія залишається залежною від постачань російського газу та нафти, і до 2022 року Росія була важливим ринком для австрійського експорту.

Дивіться також: 10 країн Європи, які називають себе нейтральними