Прихильна до Росії партія перемагає на виборах в Австрії, згідно з попередніми оцінками

Фото: виборці в Австрії йбуть на дільниці 29 вересня 2024 року

Виборці в Австрії віддали першу в історії перемогу на загальних виборах крайньо правій Партії свободи FPO в неділю, згідно з прогнозами результатів голосування. Підтримка крайніх правих партій у Європі зростає через занепокоєння щодо рівня імміграції.

Скептична щодо євроінтеграції, дружня до Росії FPO утримувала незначну перевагу в опитуваннях громадської думки над правлячою консервативною Австрійською народною партією (OVP) канцлера Карла Нехаммера в кампанії, яка фокусувалась на питаннях імміграційної політики та економіки.

Очолювана Гербертом Кіклем FPO, за прогнозами, отримала 29,1% голосів, випереджаючи OVP на 26,2% і лівоцентристських соціал-демократів на 20,4%, згідно з опитуванням компанії Foresight, оприлюдненим телекомпанією ORF після закриття виборчих дільниць.

Згідно з окремим прогнозом соціолога Арге Валена, FPO також вийшла на перше місце з відривом приблизно на 4 відсоткові пункти, що є більшим, ніж показало опитування.

"На кону те, чи зможе FPO призначити канцлера, чи ні", — каже Катрін Стайнер-Геммерле, професорка політології Каринтійського університету прикладних наук.

"Якщо це станеться, я маю сказати, що роль Австрії в Європейському Союзі дуже зміниться. Кікл часто говорив, що (прем'єр-міністр Угорщини) Віктор Орбан є для нього зразком для наслідування, і він підтримуватиме його".

Переможець не матиме абсолютної більшості, але претендуватиме на право очолити коаліцію.

Попередні оцінки привітали радісними вигуками на заході FPO у Відні, а члени штабу партії та активісти раділи.

Перемога Кікла може виявитися пірровою, оскільки 55-річний політик є суперечливою фігурою, під його проводом відмовлялись служити інші лідери партії.

Поки що він не виявляв жодних ознак, що може поступитись лідерством, щоб забезпечити можливість його партії керувати урядом.

FPO хоче збудувати "Австрійську фортецю"

Якщо FPO переможе, Австрія доєднається до низки країн ЄС, включаючи Нідерланди, Францію та Німеччину, де зростає підтримка крайньо правих.

FPO критикує іслам і обіцяє зробити більш жорсткими правила надання притулку. Партія вперше виграла загальнонаціональне голосування в червні, коли перемогла OVP на виборах до Європейського Союзу. OVP, яка, як і FPO, підтримує жорсткіші імміграційні правила та зниження податків, є єдиною партією, яка готова створити коаліцію з крайньо правою партією.

Однак Нехаммер каже, що його партія не приєднається до уряду з Кіклем.

Сара Вольф, 22-річна графічна дизайнерка і прихильниця Австрійської комуністичної партії у Відні, сказала перед голосуванням, що її хвилює можливість перемоги FPO. "Що мене найбільше лякає, якщо FPO справді здобуде найбільшу кількість голосів, це те, що ми отримаємо щось на кшталт Віктора Орбана: повільне, поступове зменшення різноманіття ЗМІ, демократії та розуміння, — сказала вона. — Є дуже багато справді небезпечних ознак".

Віктор де Лійзер, 17-річний солдат, який підтримує FPO, сказав, що партія найкраще позиціюється, щоб зменшити спричинену імміграцією злочинність, яку він вважає надто великою.

Партія виступає проти санкцій ЄС щодо Москви, посилаючись на нейтралітет Австрії

Президент Александр Ван дер Беллен, який контролює формування урядів, висловив застереження щодо FPO через її критику ЄС і небажання засудити вторгнення Росії в Україну. Партія виступає проти санкцій ЄС щодо Москви, посилаючись на нейтралітет Австрії.

Він натякнув, що може перешкодити Кіклу, заявивши, що Конституція не вимагає від нього просити партію, яка займе перше місце, сформувати уряд, хоча це вже давно є традицією.

FPO, яка хоче взагалі припинити надання притулку та побудувати "Австрійську фортецю", яка перешкоджатиме потоку мігрантів, у 1950-х очолював колишній нацистський законодавець.

Вона намагалася пом’якшити свій імідж, але нові суперечки щодо її минулого виникли на вихідних, коли на відео, опублікованому газетою Der Standard, члени партії були присутні на похоронах, де співали пісню, популярну в нацистських СС.

Тоді група єврейських студентів у Відні подала скаргу на членів FPO, звинувачуючи їх у порушенні антинацистських законів.

У FPO не відразу відповіли на запит про коментар.

Дивіться також: Австрія обирає парламент, в якому крайні праві сподіваються формувати коаліцію