В Україні вшановують пам’ять жертв Бабиного Яру

Фото: під час церемонії вшанування пам'яті жертв Бабиного Яру, 29 вересня 2024 року, Київ

Президент України Володимир Зеленський 29 вересня ушанував пам’ять жертв масових нацистських розстрілів під час окупації Києва у 1941–1943 роках. За повідомленням президентського сайту, в церемонії вшанування пам’яті розстріляних євреїв та інших жертв нацистів, яка відбулася на території Національного історико-меморіального заповідника "Бабин Яр", також узяли участь українські високопосадовці, рабини й посли.

"Ми не можемо забувати про такі страшні часи – фашизму, нацизму. Маємо про це нагадувати всім. Згадувати не лише в Україні, а й нагадувати всім, хто за кордонами нашої держави, що такі страшні часи не можуть повернутися знову", – наголосив він.

Із Зеленським в церемонії взяли участь лідери єврейських спільнот, члени дипломатичного корпусу.

"Ми цього не забудемо", - твітує посолка США Бріджит Брінк про масові вбивства у Бабиному Яру.

У день пам'яті жертв Бабиного Яру прем'єр-міністр України Денис Шмигаль порівняв дії нацистів з нинішніми діями армії РФ.

"Здавалося, це жахіття залишилося назавжди в минулому. Але через 81 рік в Україні, у центрі Європи, це знову повторилося. Розстріли, масові поховання. Ті, хто влаштовував геноцид у 1941-му, і ті, хто влаштовує геноцид у 2022-му, – однакові злочинці, яким дорога лише до міжнародного трибуналу", – наголосив він.

Під час німецької окупації Києва урочище Бабин Яр стало місцем масових розстрілів. Наприкінці вересня 1941 за два дні нацисти розстріляли понад 33 тисячі євреїв. Бабин Яр є одним із символів Голокосту.

За час окупації нацисти вбили близько 100 тисяч людей у Бабиному Яру. Було вбито майже все єврейське населення української столиці. Лише впродовж 29–30 вересня 1941 року вони розстріляли понад 30 тисяч киян – дітей, жінок, людей літнього віку. Шлях, яким місцевих жителів гнали до Бабиного Яру, назвали "Дорогою смерті".

1 березня 2022 року російські війська здійснили обстріл телевежі в Києві, у ході якого постраждала також місцевість Бабин Яр. Внаслідок цього 5 людей загинули, ще 5 постраждали.

Your browser doesn’t support HTML5

"Українці хочуть миру більше за всіх", – Олександра Матвійчук, голова Центру громадянських свобод. Відео