Допомогу Україні на понад 8 мільярдів доларів Білий дім планує оголосити у четвер - Reuters

Президент України Володимир Зеленський та президент США Джо Байден разом зі світовими лідерами презентують Спільну декларацію про підтримку відновлення та реконструкції України на полях 79-ї сесії Генасамблеї ООН у Нью-Йорку. 25 вересня 2024. Фото: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Сполучені Штати планують оголосити про збройну підтримку Україні на понад 8 мільярдів доларів. Про це повідомило видання Reuters.

Як очікується, Білий дім оголосить про новий пакет у четвер, коли у Вашингтоні перебуватиме президент України Володимир Зеленський, про це журналістам розповіли двоє американських чиновників.

За повідомленням агентства, Білий дім планує формально повідомити Конгрес про надання Україні зброї на 5,6 мільярда доларів у рамках Програми президентських повноважень, які Білий дім мав використати до закінчення фіскального року у США, тобто до 1 жовтня. Яка саме зброя буде виділена на цю суму, за інформацією Reuters, наразі остаточно не визначено. На решту суми, 2,4 мільярди доларів, Адміністрація закупить або замовить виробництво зброї для в американських виробників у рамках програми Сприяння безпеки України.

Цього ж дня під час події у Нью-Йорку президент США Джо Байден заявив, що у четвер оголосить низку заходів на прискорення підтримки українського війська.

Раніше Білий дім анонсував, що президенти України та США на зустрічі у Вашингтоні обговорять останні події на полі бою та підтримку Сполученими Штатами України в її захисті від російської агресії.

У середу, 25 вересня, президент Зеленський у Нью-Йорку виступив на Генеральній асамблеї ООН. У промові він попередив про глобальну ядерну катастрофу через російські обстріли ядерних об'єктів та закликав світ підтримати українську "Формулу миру".

Президент США Джо Байден у виступі на Генасамблеї запевнив, що США підтримуватимуть Україну, допоки вона не досягне перемоги й тривалого миру, заснованого на принципах Статуту ООН.

"Коли Росія вдерлася в Україну, ми могли б стояти осторонь і просто висловлювати протест. Але ми з віцепрезиденткою Гарріс розуміли, що це було атакою на все, що ця інституція (ООН) має відстоювати. І тому, за мого керівництва, Америка відповіла на виклик, забезпечивши величезну безпекову, економічну та гуманітарну допомогу", – сказав президент із трибуни ООН.

Читайте також:

Дивіться також: Вугледар може впасти під натиском сил РФ після 31 місяця оборони. Причини ймовірної втрати аналізують світові ЗМІ