“Підтримують вогонь свободи”, - Байден на церемонії вшановування пам'яті полеглих військових США

Президент США Джо Байден та міністр оборони Ллойд Остін взяли участь у вшануванні пам'яті полеглих військових під час церемонії на меморіальному цвинтарі в Арлінгтоні, м.Вашингтон. Фото: Reuters

Президент США Джо Байден вшанував полеглих американських військових під час промови 27 травня на урочистій церемонії до Дня пам'яті в країні.

“Сьогодні ми приєднуймось до скорботи за ними із вдячністю нашим полеглим героям, вдячністю родинам, які залишились вдома, вдячністю хоробрим душам, які продовжують підтримувати вогонь свободи по всій нашій країні та в усьому світі”, – заявив Джо Байден.

В цей день президент США та очільник Пентагону Ллойд Остін взяли участь у заходах із вшанування пам'яті полеглих військових на меморіальному цвинтарі в Арлінгтоні, що поблизу американської столиці. Президент США наголосив на ролі, яку відіграють американські військові у захисті і збереженні демократії.

Сьогодні ми приєднуймось до скорботи за ними із вдячністю нашим полеглим героям, вдячністю родинам, які залишились вдома, вдячністю хоробрим душам, які продовжують підтримувати вогонь свободи по всій нашій країні та в усьому світі
Джо Байден

“Наша демократія — це більше, ніж просто система правління. Це – сама душа Америки. Ми завжди ставали сильнішими після викликів, які стояли перед нами, ніж до них. Саме так ми об’єднуємось в єдиний народ. Так само як наші полеглі герої зберегли остаточну віру в нашу країну та нашу демократію”, – заявив Джо Байден. Він наголосив, що американці ніколи не забудуть те, що зробили для країни полеглі американські військові.

На важливій ролі військових у захисті американських цінностей наголосив і міністр оборони США Ллойд Остін. “Ми знаємо, як багато роблять щодня наші війська та їхні родини у різний спосіб. І ми знаємо, що захист нашої республіки несе в собі ризик. І це більше, ніж небезпека в бою. Саме через необхідність військова підготовка у США дуже важка. Наші операції по всьому світу можуть поставити наші війська під загрозу”, – наголосив очільник Пентагону.

За словами Ллойда Остіна, хоч американському озброєнню та технологіям “може позаздрити увесь світ”, найбільшим стратегічним активом США завжди буде американський народ. “Тому давайте завжди пам’ятати, що наші полеглі герої захищали демократію, вони борються та гинуть за неї. Вони виконали свій обов’язок і ми теж повинні”, – додав Остін.

В суботу, у виступі перед випускниками Військової академії США у Вест-Пойнті президент Байден відзначив критичну роль військових США у підтримці України та інших партнерів у світі. Байден також назвав російського президента Путіна "жорстоким тираном".

"Ми міцно стоїмо з Україною, і будемо стояти поруч із ними, коли вони протистоять людині, яку я добре знаю багато років, жорстокому тирану. Ми не можемо покинути Україну і ми її не покинемо", – сказав американський президент.

Дивіться також: США підтверджують участь у саміті щодо миру в Україні, але участь Байдена - під питанням

У коментарі Голосу Америки колишній пілот ВПС США Нолан Петерсон наголосив, що для нього 27 травня, День пам’яті у США – сумний день, коли важливо згадати товаришів, що загинули в бою чи під час навчань. Для нього цей день - не тільки про американських військових товаришів, але й про українських бійців, адже він перебуває в Україні близько 10 років.

“День пам’яті для мене зараз - не просто для того, щоб згадати моїх американських товаришів, а й для того, щоб згадати всіх хоробрих українців, яких я зустрічав протягом багатьох років”, - сказав колишній пілот ВПС США Нолан Петерсон.

Схожою думкою поділився із Голосом Америки і засновник Спілки американських ветеранів війн в Іраку та Афганістані Пол Райкоф:

“Ми вшановуємо всіх чоловіків і жінок із початку створення цієї країни, які загинули за свободу. А в Україні зараз люди гинуть за ті ж самі цінності. Тож для нас це взаємопов’язано, американські та українські цінності однакові”.

А в Україні зараз люди гинуть за ті ж самі цінності. Тож для нас це взаємопов’язано, американські та українські цінності однакові
Пол Райкоф

Ветеран армії США, співзасновник асоціації ветеранів Єльського університету Едріан Боненбергер відзначає, що в момент, коли американці в День памʼяті разом із відданням шани загиблим бійцям відпочивають та мають можливість розслабитися – українцям доводиться продовжувати переживати війну.

“Більшість людей [у США] хочуть почуватися комфортно, поїхати у відпустку і таке інше. І складно змусити себе думати про дуже неприємні речі. Звісно, українцям доводиться весь час думати про неприємне, і через відключення світла, і через те, що Росія не дає їм змоги не думати про це”, – говорить Боненбергер.

Про Україну в день вшановування пам'яті полеглих американських військових згадала і посолка США в Україні Бріджит Брінк.

"У День пам’яті ми згадуємо тих, хто пожертвував усім заради нашої свободи", - написала посолка США в Україні Бріждит Брінк в День пам'яті. В соцмережевому дописі Брінк засвідчила, що США - "разом з Україною у її боротьбі за свою свободу".

Дивіться також: У США вшановують пам'ять полеглих військових. Посолка США згадала про Україну

Дивіться також: У США вшановують пам'ять полеглих військових. Посолка США згадала про Україну