Трамп пообіцяв дерегуляцію місцевим банкам і реформу Wall Street

Під час виступу перед Незалежною асоціацією місцевих банків США 1 травня, президент Дональд Трамп пообіцяв скасувати певні обмеження на банківську діяльність, введені після кризи 2008 року в США. Місцеві банки в США - це, як правило, порівняно невеликі банки з активами менше 1 мільярда доларів, які зосереджуються на наданні банківських послуг в межах окремого регіону.

«У мене є друзі-банкіри місцевих банків, і вони пройшли крізь пекло протягом останнього досить тривалого періоду часу. Цей час набагато довший, щоб сприйматись із розумінням» - сказав президент Трамп.

Однак, деталей дерегуляції поки не було оголошено. Наразі відомо, що адміністрація Трампа планує скасувати закон Додда-Франка від 2010 року, який посилював регуляторні вимоги до банків і захист клієнтів з метою недопущення повторення кризи 2008 року. Так, віце-президент Пенс на зустрічі з місцевими банкірами сказав: «Указ про вибір є частиною здорового глузду, який скасовує закон Додда-Франка і розширює можливості клієнтів та бізнесу».

​Ймовірно, що ця заява є лише початком дискусії стосовно дерегуляції банківського сектору, адже закон Додда-Франка значно змінив банківське регулювання в США, розширив регулювання небанківських установ, зміцнив захист клієнтів, що важливо для збереження фінансової та економічної стабільності. В той же час, місцеві банки скаржились на зарегульованість кредитування та обтяжливі вимоги зі звітування.

Поновлення Гласса-Стігала жодним чином не мусить дозволити великим інвестиційним банкам усунутись від регулювання які накладаються на системно важливі установи
Пол Волкер

Значно більш суперечливою є ідея озвучена президентом Трампом в інтерв’ю Bloomberg стосовно повернення США до відокремлення комерційних та інвестиційних банків, що, в основному, стосуватиметься великих банківський установ з Волл-стріт (поновлення закону Гласса-Стігала). Ця заява викликала критику експертів та негативну реакцію ринків, повідомляють ЗМІ. «Це питання є не лише питанням реорганізації величезних установ, що становлять серцевину сучасної фінансової системи. Я наголошую на тому, що це суперечило б міжнародній практиці. Поновлення Гласса-Стігала жодним чином не мусить дозволити великим інвестиційним банкам усунутись від регулювання, які накладаються на системно важливі установи» - прокоментував ініціативу колишній голова Федеральної резервної системи США Пол Волкер.

Дивіться також: «Надзвичайно цікавими та продуктивними» назвав свої перші 100 днів на посаді Дональд Трамп

Your browser doesn’t support HTML5

«Надзвичайно цікавими та продуктивними» назвав свої перші 100 днів на посаді Дональд Трамп. Відео